Berkecz-balhé, kitüntetések, költségvetés: zajlik az élet a pécsi közgyűlésben

2018. március 14. szerda 11:09

Frissítve: 2018. március 14. szerda 13:27

Berkecz-balhé, kitüntetések, költségvetés: zajlik az élet a pécsi közgyűlésben

FRISSÍTVE! Páva Zsolt bejelentette, feljelentést tett egy, a várost érintő ügyben: egy üzletember azzal vádolta meg Botka László, Szeged polgármesterét és néhai polgármestertársát, Toller Lászlót, hogy negyedmilliárd forintot kértek 2005-2006 környékén egy német befektetői körtől azért, hogy hozzásegítsék őket István-akna megszerzéséért. A karzatról bekiabálgató Berkecz Balázst kivezették a teremből, a pécsi közgyűlés a város idei költségvetésének elfogadásáról vitáznak.  

A csütörtökre eső nemzeti ünnepünk miatt ezúttal rendhagyó módon szerdán ült össze a pécsi közgyűlés.

A teremben ezúttal feltűnt Mellár Tamás is, a magát függetlennek mondó országgyűlési képviselőjelölt, akit a szocialista Gulyás Emil kalauzolt. Lapunk érdeklődésére azt mondta, a város költségvetésére kíváncsi, ezért követi a helyszínen az eseményeket.

Napirend előtt először Gulyás Emil kért szót,  szocialista Gulyás Emil aki a pécsi közvilágítási rendszer korszerűsítése kapcsán azt indítványozta, álljon fel vizsgálóbizottság az OLAF-jelentés miatt. Közölte azt is, ellenzéki képviselőkből már létrehoztak egy csoportot, akik vizsgálják a beruházást.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere válaszában kifejtette, a jelentést nem olvasta, ugyanakkor álláspontja szerint  a beruházás előnyös volt, mivel a város 163 millió forinttal fizet kevesebbet a közvilágításért, ezt az összeget pedig a hitel törlesztésére fordítják.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Gulyás Emil által említett "kutatócsoport" munkáját segíteni fogják.

Mindeközben Berkecz Balázs, az Együtt politikusa egy molinót lógatott le a karzatról, s hangosan perlekedett, Páva Zsolthoz intézve szavait. Távozásra szólították fel, majd a biztonsági őrök kíséretében elhagyta a termet.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője szintén napirend előtt arra kérte a pécsieket, hogy április 8-án olyan jelöltre szavazzanak, akik a nagy kérdések,  jelesül az egészségügy, oktatás és egyebek kapcsán konkrét válaszokkal rendelkezik.

- Ne arról szóljon a kampány, ki mit lopott, hanem mindenki valljon színt, mit, hogyan akar megoldani - jelentette ki.

Zárt ülés következett, amelyen a Victor Vasarely- és a Breuer Marcell-díj kitüntetettjeiről döntöttek, és arról is, hogy az uránvárosi piac fejlesztését a Szedibau Építóipari Kft. végzi el.

A nyílt színen folytatódó ülésen szentesítették a téli olimpián aranyérmet nyert férfi gyorskorcsolyázók kitüntetését, Pro Civitate-díjat kapott Burján Csaba és Knoch Viktor.

A költségvetés tárgyalása során Páva Zsolt kifejtette, Pécs 2018-as költségvetésének bevételi főösszege 57,2 milliárd forint, ami prognózisa szerint - a küszöbön álló fejlesztések miatt - legalább 10 százalékkal emelkedni fog.

A takarékos, reális idei költségvetés célja, hogy az önkormányzatnak és intézményeinek működését stabilan, a legkisebb költségek bevonásával biztosítsa - ismertette a városvezető.

Kitért arra, a korábbi húsz évben minden esztendőben a büdzsébe épített "milliárdos ingatlanértékesítési tételek" nem szerepelnek az idei számok között. Hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzat nem emel adót, ugyanakkor az iparűzési adó bevételeinek enyhe emelkedésére számítanak.

A baranyai megyeszékhely gazdálkodásában tavaly előállt 7,5 milliárd forintos hiányra utalva a megszavazott előterjesztésben felidézték, hogy a város tavaly több mint 6,5 milliárdos visszatérítendő állami támogatást kapott pénzügyi helyzetének rendezésére.

A dokumentumban az áll, hogy a támogatás visszafizetését idén szeretné megkezdeni az önkormányzat, s emiatt a büdzsé több, kiadásokat korlátozó szabályozást, intézkedést tartalmaz.

Keresztes László Lóránt (LMP) a megszorítás, a rekord ingatlanadó és a "virtuális valóság" költségvetésének nevezte a büdzsét, egyúttal érdemi gazdaságfejlesztést sürgetett.

Gulyás Emil (MSZP) a városvezetést kritizálva úgy vélekedett, hogy szürreális a megyeszékhely idei költségvetése.

A Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője, Kunszt Márta a büdzsé év végéig való tarthatóságát kérdőjelezte meg.

Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) közölte: a költségvetés nem tartható, mivel abban számításai szerint 2,5-3 milliárd forintos hiány prognosztizálható idénre is. Ezért 12 pontos módosító indítványt nyújtott be, amelyet a fideszes többség elfogadott.

Az ellenzéki felvetésekre reagálva Páva Zsolt közölte, hogy a 6,5 milliárdos állami támogatásból idén 1 milliárd forint törlesztését tervezi a város. Leszögezte azt is, hogy a lakosság közvetlen adóbefizetései 2010 óta nem nőttek és a jövőben sem fognak nőni.

A költségvetést a közgyűlés több mint egyórás vita után 20 igen szavazattal, 5 nem ellenében fogadta el. 

A napirendi pontok tárgyalását követően Decsi István alpolgármester intézett kérdést Páva Zsolthoz. 

- Az elmúlt hetek fejleménye, hogy egy üzletember azzal vádolta meg Botka László, Szeged polgármesterét és néhai polgármestertársát, Toller Lászlót, hogy negyedmilliárd forintot kértek 2005-2006 környékén egy német befektetői körtől azért, hogy hozzásegítsék őket István-akna megszerzéséért. A vállalkozó elmondása szerint több alkalommal adták át a pénzt, olyan is volt, hogy egy nejlonszatyorban a parlament mellett egy étteremben adtak át több millió forintot. Érdeklődni szeretnék polgármester úrnál, hogy ez hogyan érintette a várost, s tud-e valamilyen lépést tenni az ügyben.

Páva Zsolt válaszában úgy fogalmazott, nagyon régi történetről van szó, aminek a részleteit nem ismeri, azonban miután valóban érintheti a várost az ügy, ami akár bűncselekmény is lehet, feljelentést tett. Hozzátette, a hatóság válaszától függ, milyen további lépésekre van szükség.

Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva