Baranyát is elérheti a fal: a horvát-magyar határon is épülhet biztonsági kerítés

2015. június 25. csütörtök 11:10

Frissítve: 2015. június 25. csütörtök 18:42

Baranyát is elérheti a fal: a horvát-magyar határon is épülhet biztonsági kerítés

Frissítve Hargitai János nyilatkozatával - az ORFK nem kommentál. Hírportálunk - hivatalosan nem megerősített - értesülései szerint a szerb-magyar határon építendő kerítéshez hasonló létesítményt alakíthatnak ki a horvát-magyar határszakaszon is. Úgy tudjuk, a csak Baranyában több mint százhúsz kilométer hosszúságú építmény tervezésének előkészületei is megkezdődtek. 

A Pécsi Újság. hu több, magát megnevezni nem kívánó rendőrségi forrásból is úgy értesült, várhatóan a horvát-magyar határszakaszon is biztonsági kerítést épít a kormány. Hírportálunk információi szerint a létesítmény - ami több mint százhúsz kilométer hosszan vezetne a megye- és az országhatár mentén, bár kérdés, hogy azokon a részeken, ahol a Dráva vonala jelenti a határt, miképp oldják meg a lezárást - tervezésének előkészületei is megkezdődtek.

A horvát-magyar határt lezáró kerítés építése kapcsán kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a rendőrséget is, azonban egyelőre nem kaptunk választ tőlük, amint reagálnak, frissítjük írásunkat.

A rendőrség csütörtökön délután válaszolt megkeresésünkre: az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt írta, "a rendőrség soha nem kommentál miniszteri nyilatkozatot". (Más kérdés, hogy nem azt kértük, hogy a miniszteri nyilatkozatra reagáljanak, hanem az értesüléseinkre - a szerk.) 

A határzár kiterjesztésének lehetőségét mindazonáltal alátámasztani látszik Szijjártó Péter szerdán tett nyilatkozata. A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: „minden határszakaszon, ahol a törvénysértő (...) bevándorlás megakadályozására nincsen más hatékony mód, ott az ideiglenes biztonsági határzár felépítésének eszközét fogjuk alkalmazni".

Kizárás alapon ez a horvát, és esetleg az ukrán határt jelentheti, bár utóbbin keresztül eddig csak kevesen, a 61 ezer bevándorlóból alig 200-an érkeztek. Ráadásul a kormány álláspontja szerint, akik onnan jönnek, ténylegesen menekültek lesznek, mivel Ukrajnában háború van.

Hargitai János: semmi sem kizárt

- Semmi sem kizárt, de egyelőre még a magyar-szerb határon létesítendő műszaki zárról sincs végleges kormánydöntés - nyilatkozta a Pécsi Újság. hu-nak dr. Hargitai János, a mohácsi választókerület egyéni országgyűlési képviselője. A fideszes politikus hozzátette, valóban felmerülhet, hogy a menekültek egy része Horvátország irányából kísérel meg majd bejutni Magyarország területére, azonban ez jogi szempontból teljesen más megítélésű lenne, mint a Szerbiából érkező menekültek esetében: Horvátország ugyanis uniós tagállam, azaz esetében fel sem vetődhet, hogy ne lenne biztonságos ország, vagyis az illegálisan érkezett menekültek visszatoloncolhatók.
- Továbbra is azt gondolom, hogy teljesen normális, ha Magyarország meg akarja védeni a határait, akár műszaki határzár segítségével is. Látva azonban ezt az exodust, ami várhatóan tovább fog erősödni, az Uniónak is át kell gondolnia a menekültekkel kapcsolatos álláspontját - jelentette ki Hargitai János.

Az egyébként pedig már a szerb-magyar határra építendő kerítésről szóló döntés meghozatalát követően nyilvánvaló volt, hogy a lépés, pontosabban annak hatásai Baranyát is érinthetik. A megye ugyan nem határos Szerbiával, azonban a Duna Magyarországot elhagyva néhány kilométer után szerb területen halad. Így nem zárható ki, hogy a menekültek "hagyományos" útvonalainak elzárását követően lesznek, akik a folyón próbálnak Magyarország területére jutni.
Miként az sem, hogy a horvát-magyar határszakasz is bekerül a menekültek opcionális útvonalai közé. Az ezzel,, próbálkozók szándékozók könnyítheti, hogy az ottani fizikai határzárat, a délszláv háborúk során telepített aknazárat a közelmúltban felszámolták, nehezíti ellenben, hogy ezzel párhuzamosan bevezették a közös horvát-magyar járőrszolgálatot.

A magyar-horvát határszakasz őrizetének "hagyományos" eszközökkel való fokozásával kapcsolatban ugyancsak érdeklődtünk a rendőrségen. Nevezetesen azt tudakoltuk, „számol-e a rendőrség azzal, hogy a szerb határszakasz lezárása után a menekült- és csempészútvonalak egy része Baranyán keresztül vezet majd, milyen intézkedésekre kerül sor ezzel összefüggésben a horvát-magyar határszakaszon és a Dunán, valamint azt is, tervezik-e a mélységi ellenőrzés fokozását, kiterjesztését". Kérdéseinket hétfőn eljuttattuk a hatósághoz, ám mindeddig nem kaptunk választ.

 

M. B. - Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI