Baranyában is elindult a nyári diákmunka-program, várják a jelentkezőket

2020. július 07. kedd 08:44

Baranyában is elindult a nyári diákmunka-program, várják a jelentkezőket

Országszerte mintegy 21 ezer, ezen belül Baranyában 900 diák nyári munkavállalását támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium 3 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Nyári diákmunka 2020. programja. A 16-25 év közötti nappali tagozatos tanulók az önkormányzati szférában, a mezőgazdaságban, a vendéglátásban, illetve a turizmus területén helyezkedhetnek el. 

 

- A diákmunka program népszerűségét jól mutatja, hogy tavaly Baranyában 228 munkáltató, illetve 1461 diák élt a lehetőséggel,akiknek a foglalkoztatásához a Baranya Megyei Kormányhivatal több mint 150 millió forint támogatást biztosított - mondta el dr. Horváth Zoltán. A kormánymegbízott hozzátette: a diákmunkának köszönhetően a fiatalok nemcsak jövedelemhez, hanem hasznos munkatapasztalathoz is jutnak.

A tanulók a programban két típusú - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben maximum két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában,utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhatnak. Az önkormányzatok esetében az állam a diákok munkabérét és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó 100 százalékát téríti meg, míg a vállalkozásoknak a 75 százalékát biztosítja, azaz ebben az esetben a munkaadóknak kell állniuk a fennmaradó részt.

A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében157.950 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében120.750 forint lehet személyenként és havonta.

A diákok a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain regisztrálhatják magukat, és a cégek is itt jelezhetik a felmerülő munkaerőigényüket.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal