Bár az EKF után szárnyalnia kéne, agonizál a pécsi szállodaipar

2011. június 06. hétfő 22:35

Bár az EKF után szárnyalnia kéne, agonizál a pécsi szállodaipar

Nehéz hónapokon vannak túl a pécsi szállodák, a tavalyi évhez képest ugyanis jelentősen csökkent az ide látogató turisták száma. Bár a külföldi tapasztalatok szerint az Európa Kulturális Főváros-évad lendületének még legalább két évig ki kellene tartania, egyelőre nem látni, milyen vendégforgalmat bonyolítanak majd a város hotelei a mostani nyáron. A szállodavezetők a pécsi programokkal sem elégedettek.  

Lakosztály 39 ezerért

A központi elhelyezkedésnek ára van: a Palatinusban 15 ezer forint/főnél kezdődnek a szobaárak, az ugyancsak háromcsillagos - viszont nem a belvárosban található - Szent György Fogadóban már 11 800 forintért is megszállhat a vendég. Két fő pedig már 15 800-ért is eltölthet egy napot ugyanitt. Az emelt szolgáltatású (reggeli, kávé, tea, minibár, TV) úgynevezett superior szobák a Palatinusban 21 ezer forintba, a négycsillagos Corso Hotelben 23 ezer forintba kerülnek. Erkélyes lakosztályt pedig 39 ezerért foglalhatunk, ugyancsak a Corsóban.

A tavalyi év nyara kiemelkedően jó eredményt hozott a pécsi turizmus számára, az EKF évében ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján megháromszorozódott a városunkba látogatók száma.

- A külföldi tapasztalatok szerint az Európa Kulturális Fővárosa évadot megelőző esztendő, illetve az évad után két év jó eredményt hoz - kezdte Kator György, a pécsi Szent György Fogadó Hotel tulajdonosa. - Sajnos, egyelőre nem látom, hogy Pécsett is hasonló tendencia lenne, bár, hozzá kell tennem, a foglalások általában csak egy héttel az érkezés előtt futnak be - mondta.

A szállodavezetőtől megtudtuk, a turisták elsősorban a belvárosi hoteleket keresik, a POSzT idején is ezek a szállodák telnek meg.

NÉZZEN PÉCSI SZÁLLODAI SZOBÁKAT KÉPGALÉRIÁNKBAN:




Kator György szerint a pécsi turizmus egyik legnagyobb baja, hogy kevés a nyári rendezvény a városban, de emellett egy másik hátráltató tényezőt is említett:

- Felháborítónak tartom, hogy a Bécs felől érkező autósok csak az M0-ás autópálya lehajtóján értesülnek a közlekedési tábláról, merre is található Pécs. Tavaly mi voltunk Európa Kulturális Fővárosa, és ahelyett, hogy ezt büszkén hirdetnénk, azon az úton, amely Nyugat-Európával összeköti Magyarországot, egy kiírást sem lehet találni, ami Pécsre irányítaná az utazót - mondta.

Gyenge első félévről számolt be a Pécsi Újság.hu érdeklődésére Danka András, a Danubius Hotels Group pécsi szállodáinak (Palatinus, Pátria) igazgatója is.

- Az első öt hónap még a 2009-ik évi adatokat is alulmúlta. Az idei nyár várhatóan gyengébb lesz, mint a 2010-es, bár még nem lehet előre látni, mennyi vendéget vonzanak a városba a programok - fogalmazott az igazgató.

A nagyobb rendezvényekkel kapcsolatban Danka András is kifejtette álláspontját. A szállodavezető kiemelte, hogy a hotelek későn kapnak információt arról, hogy pontosan milyen programok lesznek, ezért nem tudják a rendezvényekkel együtt kínálni a szobákat. Elmondta: mivel a belföldi utazók elsősorban az árat veszik figyelembe a hotel kiválasztásakor, ezért a magasabb kategóriájú szállodák kénytelenek engedni, és az értékénél olcsóbban árulják a szobákat.

Teszik mindezt azért, mert nem támaszkodhatnak a külföldi vendégekre: a Szent György fogadóban az idei nyáron várhatóan csak 30-40 százalék körül alakul a külhonból érkezők száma, a Danubius pécsi hoteleiben pedig nagyjából hasonló számban látogattak belföldiek és külföldiek az idei esztendőben.

Felső képünk a Szent György Fogadóban készült.

Palotás P. - Fotó: Kováts Judit