Balikó Tamás már nem siklósi várkapitány - több tízmilliós bukta a várszínházban

2012. augusztus 01. szerda 16:59

Balikó Tamás már nem siklósi várkapitány - több tízmilliós bukta a várszínházban

A siklósi képviselő-testület legutóbbi, július 31-én tartott rendkívüli ülésén döntöttek arról, hogy menesztik siklósi várkapitányi tisztségéből Balikó Tamást. A Pécsi Nemzeti Színház egykori igazgatóját majdnem két éve választották meg a posztra, abban bízva, hogy az egymilliárd forintért részlegesen felújított vár nyári színházi előadásaival sikerül növelni a műemlék látogatottságát és az önkormányzat bevételeit. Balikó helyére Mojzes Tamás, a Tenkes Rádió munkatársa került.

Talán nem érte váratlanul Balikó Tamást (képünkön), hogy menesztették siklósi várkapitányi posztjáról, miután nem váltak valóra a nyári várszínházi előadásokhoz előzetesen fűzött remények. A képviselő-testület legutóbbi ülésén ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett döntöttek Balikó leváltásáról, akit Mojzes Tamás, a Tenkes Rádió munkatársa vált.

Információink szerint a helyi döntéshozóknál leginkább a Tenkes kapitánya című musical verte ki a biztosítékot, illetve az előadás sikertelensége. A darab mindössze ötmillió forintos bevételt hozott eddig a konyhára, ám a színpadra állítás költsége több mint ötvenmilliót emésztett fel. Ráadásul a musical utolsó néhány előadása érdeklődés híján már el is maradt.

A várszínház élére kinevezett Mojzes Tamást sem lephette meg a döntés, hiszen az egyik helyi médiumban, a Siklós Híradóban egy héttel ezelőtt kemény hangú jegyzetet tett közzé Balikó tevékenységével kapcsolatban.

Mojzes - még médiamunkatársként - egyebek mellett azt írta, hogy „a rendezőnek és színésznek is kiváló Balikó Tamás lassan két éve ügyvezető, a várszínház első embere. De egy percig sem volt a várunk kapitánya. Eljátszotta csak a várkapitányt, modorosan, többnyire távmunkában. Nem kereste, nem értette a siklósiakat, idegen maradt"...

A Pécsi Újság megkeresésére az új várkapitány, egyben a színházat működtető Várszínház Nonprofit Kft. új ügyvezetője elmondta, hogy Balikó Tamás művészeti vezetőként továbbra is tevékenyen részt vesz majd a színház életében.

Mojzes Tamás a távolabbi terveivel kapcsolatban elárulta azt is, hogy újragondolja majd a várkapitányi tisztséggel járó feladatokat, szükségesnek tartva egyfajta menedzserszemlélet kialakítását.

- Fontos, hogy nyissunk a siklósiak felé, emellett élővé is kell tenni a várat. Ennek érdekében várfesztiválokat szervezünk és célunk, hogy  betöltsük a híd szerepét a helyiek és a turisták között.

H. L. B.