Az országban több helyen, Pécsett is kifogásolható a levegő minősége a por miatt

2018. október 13. szombat 16:30

Az országban több helyen, Pécsett is kifogásolható a levegő minősége a por miatt

A szálló por magas koncentrációja miatt számos helyen, többek között Pécsett is kifogásolható a levegő minősége - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI)Facebook-oldalán. 

 

Csütörtökön a szálló por (PM10) koncentrációja az ország számos pontján meghaladta az Európai Bizottság által meghatározott napi határértéket. A mérőállomással megfigyelt települések közül közegészségügyi szempontból 13 helyen - Budapesten, Debrecenben, Dunaújvárosban, Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön, Várpalotán és Veszprémben - kifogásolható a levegőminőség - írták.

Ezeken a településeken a gyermekeknél, az időseknél, a légzőszervi, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél légzőszervi irritáció, köhögés, nehézlégzés jelentkezhet, illetve a jelenlegi tüneteik súlyosbodhatnak.

A következő napok meteorológiai előrejelzését figyelembe véve nem várható a levegőminőség javulása.  

Az elkövetkező időszakban várhatóan többen fordulnak majd orvoshoz az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolása, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt - figyelmeztetett az OKI.

Képünk illusztráció.

MTI