Az ÖPE népszavazást kezdeményez az uránkutatás kapcsán

2012. június 20. szerda 13:16

Az Összefogás Pécsért Egyesület sajtóközleménye a pécsi uránkutatással kapcsolatban.

"Kedden Kővári János a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke meghívására Kovács Pál energetikai államtitkár a bizottság rendkívüli ülésén tájékoztatta a sajtó és a pécsi zöldszervezetek érdeklődő képviselőit a Kormányzat azon szándékáról, hogy a Wildhorse Energy uránkutatási projektjében miként kíván részt venni.

Az államtitkár elmondta, hogy miután az ausztrál cég 2006-ban uránkutatási engedélyt kapott a Mecsekben, a cég megkeresésre a Kormányzat úgy döntött, hogy a kutatáshoz egy közös vállalatot hoznak létre, amelybe állami cégek is társulnának.

A kutatás célja, hogy megvizsgálja van-e megfelelő mennyiségű és minőségű ércvagyon, amely a természeti környezet megóvása mellett és a helyben élők életkörülményének romlása nélkül kockázatmentesen kitermelhető.

Ezen tevékenységekkel kapcsolatban az Összefogás Pécsért Egyesület megerősítve a Természeti és Emberi Erőforrás Bizottsága által elfogadott állásfoglalást, elvárja mind a Wildhorse Energy-től, mind a társuló állami cégektől, hogy folyamatosan lássák el a vizsgálatok eredményeiről szóló információval Pécs város érdeklődő polgárait.

Minden olyan adatot bocsássanak rendelkezésre, amely alapján a pécsiek kellő tájékozottsággal rendelkezhetnek arról, hogy Pécs városának milyen előnyei és hátrányai származhatnak a tervezett bányászati tevékenységből.

Az Összefogás Pécsért Egyesület támogatja a Polgármester úr azon kezdeményezését, hogy közmeghallgatást hívjunk össze e tárgyban. Ezen kívül is a vizsgálat ideje alatt a helyi sajtó révén és lakossági fórumok szervezésével az Önkormányzat folyamatosan tájékozódjon és tájékoztasson e tárgyban.

Mindezt azért tartjuk fontosnak, mert ebben az ügyben a pécsieknek és a többi érintett településnek kell döntenie. Ennek legalkalmasabb eszköze a népszavazás lehet.

Épp ezért ezúton kinyilvánítjuk, hogy az Összefogás Pécsért Egyesület népszavazást fog kezdeményezni a vizsgálati eredmények ismeretében, hogy valóban az itt élők dönthessenek arról, szeretnék-e hogy uránbánya működhessen a környezetükben.
Végül kijelentjük, hogy az Összefogás Pécsért Egyesület csak olyan beruházásokat és tevékenységet tud támogatni, amely elsődlegesnek tekinti az emberi élet és a természeti környezet megóvását."

 

EQM