Az ellenzék szerint máris megkezdődött a profit kitalicskázása a pécsi közműcégekből

2020. május 19. kedd 10:34

Az ellenzék szerint máris megkezdődött a profit kitalicskázása a pécsi közműcégekből

A balliberális politikusok ismét hatalomra kerülve azonnal megkezdték a pécsi közműcégek megsarcolását, ahogy tették ezt korábban is, írta közleményében Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője és Vári Attila, fideszes önkormányzati képviselő. 

 

"A mai pénzügyi és gazdasági bizottság együttes ülésén véglegesen egyértelművé vált számunkra, hogy a PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft.-től 385 millió forint kerül osztalékként elvonásra a városvezetés javaslata alapján.

Ebből a közel 400 milliós tételből viszont csak 100 millió forint jut el ténylegesen az önkormányzathoz, 188 millió forint a francia kézben lévő kisebbségi tulajdonos Pannon Hőerőmű Zrt-hez kerül, további 97 millió forint pedig a Pécs Vagyonhasznosító Zrt.-hez a cég társasági szerződése alapján.

Az osztalékkivétellel a cég állami működési támogatása is veszélybe kerül, amely az ülésen elhangzottak szerint akár további 200 millió forint kiesést okozhat a PÉTÁV számára.

Tehát ez a 100 millió forint, akár 600 millió forintjába is kerülhet a társaságnak, ami elfogadhatatlan.

Felelőtlen, pazarló és minden szakmai indokkal ellentétes döntésnek tartjuk, hogy a pécsi lakosok rezsibefizetéseit már az első adandó alkalommal profitszerzésre használják fel, ahelyett, hogy ezt a több százmillió forintot a szolgáltatás minőségének további javítására vagy éppen bérfejlesztésre fordítanák.

Ez a döntés kizárólag a kisebbségi tulajdonos érdekét szolgálja, a pécsiek érdekével viszont teljességgel ellentétes.

EQM