Az állam átvállalja a kamatot, ingyen hitelből korszerűsödhetnek az ingatlanok

2017. február 16. csütörtök 08:24

Az állam átvállalja a kamatot, ingyen hitelből korszerűsödhetnek az ingatlanok

Ha lassan is, de körvonalazódnak az ingatlanok energetikai korszerűsítése érdekében hamarosan elinduló program részletei. A mostani elképzelések szerint akár tízmillió forintos hitelt is kaphatnak a tulajdonosok a felújításra, a kamatokkal és az ilyen-olyan bankköltségekkel pedig nem kell foglalkozniuk, azokat az állam magára vállalja.

Amint arról korábban beszámoltunk, komoly ingatlanfelújítási hullám indulhat meg a közeljövőben. A kormány tervei szerint energetikai korszerűsítésre, szigetelésre rövidesen kamatmentes hitelt vehetnek fel a magántulajdonosok, valamint a lakásszövetkezetek is.

Bár korábban januárt, majd februárt jelölték meg a részletek kidolgozásának határidejéül, úgy néz ki, legjobb esetben is csak március közepén ismerhetjük meg ezeket.

Ügyintézési pontokat hoznak létre

A tervek szerint minden megyében legalább egy ügyintézési pontot hoznak majd létre, ahol személyesen is érdeklődhetnek majd az ügyfelek a hitel igénylésének lehetőségeiről. A pénzt természetesen bankokon keresztül folyósítják majd.

- Fontos hangsúlyozni, hogy nem pályázatról, hanem hitelről van szó, amely energiahatékonysági beruházásokra vehető igénybe - kezdte Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak (LAKTÁSZ) Baranya Megyei Szövetségének elnöke. - Az állam azzal segít, hogy átvállalja a kamatot, illetve az összes banki költséget, ám az uniós elvárásoknak megfelelő energetikai tanúsítvány elkészítésének díja a magántulajdonosokat vagy a lakásszövetkezeteket terheli - tette hozzá.

Mint megtudtuk, a szövetség szerint nagy segítségről van szó, ám módosításokat is el szeretnének érni.

- A mostani tervek szerint a hitel legkisebb összege egymillió, a legnagyobb pedig tízmillió forint lakásonként. Úgy gondoljuk, a minimális összeget csökkenteni kellene, így ugyanis többen élhetnének a lehetőséggel.

A hitel fedezete magánszemélyek esetén nem kérdéses, a bankok jelzálogot jegyeznek be. A társasházaknak azonban biztosítékot kell adniuk, ez lehet például a ház tetején található antenna révén befolyt összeg, vagy éppen a reklámfelületként használt házfalból származó bevétel.


Képünkön: Nagy Emil a Lakásszövetkezetek és Társasház Baranya Megyei Szövetségének elnöke

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva