Aranyérmes lett a PTE borászati kutatóintézetének bora

2020. július 29. szerda 10:07

Aranyérmes lett a PTE borászati kutatóintézetének bora

A VinAgora nemzetközi borversenyre idén rekordszámú nevezés érkezett. Összesen 775 minta vett részt Magyarország legrangosabb borversenyén Szekszárdon a nyár derekán, 15 bortermelő országot képviselve. A verseny a borok mezőnyét tekintve is az elmúlt években megszokott kimagasló színvonalat hozta. A magas átlagos minőséget tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a tételek közel 70%-ának adtak ezüstérem szintű, azaz 84 pont feletti pontszámot a maximálisan elérhető 100-ból. 

 

 

A verseny szakmai védnökeinek (OIV és VINOFED) nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben. Ez alapján végül 7 nagyarany-, 140 arany-, 94 ezüstérem, 6 főkategória győztes Champion díj, valamint további 19 különdíj született.

Az aranyéremmel jutalmazott borok között szerepel a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete által nevezett Pécsi Summa Cabernet Sauvignon 2017-es évjáratú bor is, amely a tavaly sikert sikerre halmozó Summa Merlot "testvére", a borsorozat hamarosan piacra kerülő folytatása.

Hevér László, a kutatóintézet főborásza az aranyérmes bor kapcsán elmondta: „A „summa" latin kifejezés, mely összeget, csúcsot és teljességet jelent. A cabernet sauvignon a kutatóintézeti birtok legmagasabban fekvő területeiről, 250 méter tengerszint feletti magasságból származik. Nyílt kádas erjesztéssel készült, melyet 9 hónap érlelés követett magyar, francia és amerikai tölgyfahordókban. A palackba a legkiválóbb hordók kerültek házasításra." - hangsúlyozta a főborász.

 

 

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs