Áprilisig vezér nélkül a Zsolnay

2008. február 25. hétfő 22:25

Áprilisig vezér nélkül a Zsolnay
A város vezetése arra hivatkozva mentette fel a korábbi vezetőt, hogy a világhírű cég nem teljesítette az üzleti tervében vállaltakat, és jelentős, száznyolvcanmillió forintos veszteséggel zárta az elmúlt évet.

A cég vezetését hat esztendeig ellátó Kovács Gyula munkáját áprilisig Soós Tibor, a műszaki és termelési vezérigazgató-helyettes vette át.

Tóth Bertalan alpolgármester (képünkön) szerint Kovács távozása sem a Zsolnay-negyed kialakításának előkészületeit, sem a manufaktúra normál üzleti tevékenységét nem veszélyezteti. A vezetői posztra már kiírták a pályázatot, s a leendő főnöknek nem csak a kulturális beruházás terén leszek kiemelt feladatai, de a cég gazdasági helyzetének rendbetételében is, mondta, majd hozzátette: a pályázatot a Zrt. igazgatótanácsának javaslata után a gazdasági bizottság tárgyalja meg, majd az előterjesztést a közgyűlés, végül az igazgatótanács hagyja jóvá.

A pályázati kiírás szerint az önkormányzat ötéves vállalatvezetői tapasztalat mellett magas szintű angol vagy német nyelvtudást is elvár, előnyt jelent a porcelániparban szerzett gyakorlat, illetve a válságmenedzselés terén szerzett tapasztalat.

A manufaktúra adósságrendezésének keretében az ÁPV Zrt. felé fennálló mintegy kétszázötvenmilliós tartozást az önkormányzat december 28-án fizette ki. A város újabb háromszázmilliót utal a Magyar Fejlesztési Bank számlájára, s egy bank felé is rendezi 167 milliós adósságát. Ez utóbbi hitelt szintén az ÁPV-tartozás kiegyenlítéséhez vette fel a gyár - mondta lapunknak az alpolgármester.

B. M. - Fotó: Dittrich Éva