Annyira alacsony a Duna vízállása, hogy bezárták a Sugovica szabadstrandot

2022. augusztus 14. vasárnap 09:31

Annyira alacsony a Duna vízállása, hogy bezárták a Sugovica szabadstrandot

A valaha mért legalacsonyabbra csökkent több hazai folyó vízszintje is a tartós aszály miatt. Folyamatosan apad a Duna is, a fővárosnál ezért ismét látható az Ínség-szikla, Baján pedig bezárták a Sugovica szabadstrandot. Mohácsnál már jócskán egy méter alá esett a vízszint.

 

A fővárosban az alacsony vízállás miatt előbukkant a Margitsziget déli csücske, ahova a híd középső pillérénél egyszerűen ki lehet sétálni. Ez legutóbb két éve volt lehetséges.

Felszínre került az Ínség-szikla is a Szabadság hídnál, ami csak akkor látható, ha 95 centiméter alá csökken a Duna vízszintje, most mindössze 75 centimétert mutat a mérce a fővárosnál.

A folyó alsóbb szakaszain sem jobb a helyzet, Baján be kellett zárni a Sugovica szabadstrandot is, mivel egy méter alá csökkent a vízszint.

Mohácsnál vasárnap reggel 85 centis volt a víz, s az előrejelzés szerint érdemi változás nem várható a következő napokban sem.


Kritikus az aszályhelyzet hazánk egész területén, ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság Műszaki Irányító Törzse folyamatosan, a nap 24 órájában dolgozik.

Tizenkét vízügyi igazgatóságból egy kivételével mindenhol elrendelték az aszály elleni védekezést. Ivóvízhiány és korlátozás sehol sincs érvényben, az előrejelzések szerint azonban a közeljövőben biztosan nem javul a folyók helyzete.

 

Vagyis valószínűleg még tovább apadnak a folyók és a tavak a következő napokban Magyarországon. A Balaton vízszintje a szakemberek szerint még elfogadható, 75 centiméteres.

EQM - Fotó: MTI/Sóki Tamás (archív)