Amikor Janus találkozik Janusszal

2009. április 03. péntek 19:15

Amikor Janus találkozik Janusszal
Rendhagyó eseménynek adott otthont a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Néprajzi osztálya pénteken délután, ahol a borfogyasztás patinás kellékeiből készült kiállításon Villány egy új pincészetének debütáló borait kóstolhatták meg a meghívottak. A tizenkét hektáron gazdálkodó Janus Borház szűzszüretből származó nedűihez a Pécsi Újság.hu receptrovatát jegyző Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet tagjai készítették a borkorcsolyákat.

Nem fordult még elő, hogy a Janusról elnevezett múzeum falai között ugyanezen nevet viselő borokat kóstolhattunk, oly módon, hogy közben a környezetet a borkészítés és -fogyasztás történetét bemutató tárlat teszi teljessé - fejtette ki lapunknak Burján István, a JPM Néprajzi osztályának főmúzeológusa.

A jelenlévők egy, a piacon nemrégiben megjelent pincészet borairól alkothattak véleményt, Burján István rövid - a kapcsolódó népszokásokat taglaló - bevezetője után. A Pécsi Szabó Miklós tulajdonában lévő Janus pincészet borai a szakmában több évtizedes múltra visszatekintő borász, Szél Géza szakmai vezetésével készülnek.

NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT: KLIKK IDE!

Az interaktív bemutató a könnyedebb fehérbortól haladó sor, egy különleges Pinot Noir rosé és a borvidék hagyományosnak számító fajtája, a Portugieser után a kékszőlők világfajtái, illetve az azok alkotta házasítások, cuvée-k felé vette az irányt - miközben a termelők és a résztvevők jótékony párbeszéd során osztották meg egymással - egyöntetűen pozitív - benyomásaikat. A kulináris élményt a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet által készített sokszínű - a nemes italokhoz hasonlóan komoly sikert arató - borkorcsolyák tették teljessé.

- E hét szerdáján tettünk látogatást a Janus Borház pincéjében, majd nem sokkal ezt követően állítottuk össze a borok karakteréhez leginkább passzoló könnyebb és nehezebb falatokat - mondta Fertői Miklós, aki a JPM Néprajzi Osztályának főrestaurátoraként, illetve a Gastro Artist oszlopos tagjaként kétszeresen is házigazdája volt az eseménynek.

A feltálalt finomságok (ruszlis pite, medvehagymás pite juhtúrós szalonnával, pácolt sertésnyelv, stb.) receptjeit hamarosan a Pécsi Újság.hu oldalain teszik közkinccsé.

B. G. - Fotó: Dittrich Éva