Állítólag bírja a terhelést, ezért parkolhatnak kocsik a gyönyörűen felújított Dóm téren

2019. május 20. hétfő 09:45

Állítólag bírja a terhelést, ezért parkolhatnak kocsik a gyönyörűen felújított Dóm téren

Nemrég adták át a felújított Dóm teret, a Székesegyház előtti rész többek közt új díszburkolatot és padokat kapott. Lapunkat több olvasónk azzal kereste meg, hogy az amúgy gyönyörűen átalakított részen meg kellene tiltani a parkolást, az autók ugyanis rontják a látványt.


Igazán mutatósra sikerült a Dóm tér. Pécs egyik legismertebb, hangulatos részén a közelmúltban jelentős fejlesztéseket végzett a Pécsi Egyházmegye. Nemcsak új burkolatot raktak le a munkások, hanem kicserélték a vízelvezető-rendszert, padokat, valamint kandelábereket helyeztek el.

A beruházás célja volt többek közt, hogy a tér alkalmas legyen akár nagyobb rendezvények színvonalas lebonyolítására, illetve úgy készültek a tervek, hogy a Székesegyház lényegében a terület minden pontjáról jól fotózható legyen.

A munkálatok eredményével még a legkritikusabb szemlélődő is elégedett lehet, a szerkesztőségünket felkereső olvasók a látványt féltik, amelyet helyiek és a városba látogató turisták is megcsodálnak.

A lapunkhoz eljutott észrevételek arról szólnak, hogy főleg a szentmisék idején több tucatnyi autó parkol a Dóm téren, ez pedig jelentősen rontja a szépen felújított terület összképét. Úgy vélik, a Székesegyház előtti területet nem szabadna - még időszakonként sem - erre a célra használni. Felvetődött kérdésként, hogy egyáltalán szabályos-e a parkolás a téren.

A témával kapcsolatban megkerestük a pécsi önkormányzatot, ahol arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy a Dóm tér a Pécsi Egyházmegyéhez tartozik, ezért a városházának nincs ráhatása arra, beengednek-e járműveket a Székesegyház elé.

Kérdésünkre a Pécsi Egyházmegye írásban azt közölte: a tér funkciója a felújítást követően sem változott. Így tehát továbbra is elsősorban a Székesegyházba, liturgikus eseményekre érkező hívek használhatják parkolásra a területet. Hozzátették: a burkolatot is ennek megfelelően alakították ki, amely bírja a „normál autós terhelést".

Summa summarum: a Dóm tér látványelemei közé - időnként legalábbis bizonyosan - a járművek is beletartoznak.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva