Álkereskedő csalt ki régiségeket egy idős pécsi asszonytól

2019. december 12. csütörtök 09:01

Álkereskedő csalt ki régiségeket egy idős pécsi asszonytól

A Pécsi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat egy budapesti férfi ellen, aki egy idős pécsi sértettet megtévesztve csalt ki régiségeket. 

 

 

A férfi magát régiségkereskedőnek kiadva az elmúlt években különböző városokban keresett fel idős embereket, akiktől régi porcelánokat és egyéb értékes tárgyakat vett át azt állítva, hogy azokat a későbbiekben kifizeti.

A vádlott ígéreteinek nem tett eleget, majd a későbbiekben a sértettek számára elérhetetlenné vált.

A férfi ezen bűncselekményeket 2012. évtől kezdődően folyamatosan követi el, emiatt korábban többször elítélték, illetve jelenleg is több eljárás van vele szemben folyamatban az országban.

A vádlott 2018 nyarán lakásán kereste fel a pécsi sértettet. A férfi az idős hölgynek azt állította, hogy budapesti régiségüzlete kirakatának fotózásához keres régi tárgyakat, amiket a fotózást követően vissza fog adni.

A vádlott megnyerő fellépésének hatására a sértett különböző régiségeket adott át neki, így többek között ezüst evőeszközöket, antik szobrokat, vázákat.
A sértett kérésére az átadást írásba is foglalták, azonban a megállapodáson a vádlott a sértettet  megtévesztve azt tüntette fel, hogy az átadott tárgyak a részére értékesítésre kerültek és az ellenértéket az átvevő kifizette.

A későbbiek során az elkövető az átvett régiségeket nem adta vissza tulajdonosának, azokat nem fizette ki, majd a későbbiekben számára elérhetetlenné vált.

A férfi több, mint 700.000,-Ft-os kárt okozott a sértettnek.

Az elkövető cselekménye az üzletszerűen, nagyobb kárt okozó csalás bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény 1 - 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség