Albérleti- és bérpótló támogatást is igényelhetnek a pécsiek, ha és amennyiben...

2020. május 19. kedd 11:51

Albérleti- és bérpótló támogatást is igényelhetnek a pécsiek, ha és amennyiben...

A  városi közgyűlés tagjaival kedden tartott online konzultáción jelentette be Péterffy Attila, Pécs polgármestere azokat a lépéseket, amelyek konkrét anyagi segítséget irányoznak elő a vírus miatt bajba jutott pécsieknek. Közlemény.

 

 

 

"Pécs önkormányzata veszélyhelyzeti alapot hoz létre, amelybe augusztus 31-éig felfüggesztett fejlesztések, beruházások és egyes személyi költségek fedezetét csoportosítja át.

 

Pécs polgármestere a város önkormányzata nevében három közvetlen támogatási formát hozott létre, ezeket május 19-én egyeztette a közgyűlés tagjaival.

 

Bérpótló támogatás

 

Erre a támogatási formára jogosult az a pécsi polgár, akinek a kereseti lehetősége a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy munkáltatója fizetés nélküli szabadságot rendelt el. Feltétel továbbá családban élőknél legfeljebb 85 ezer, egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 100 ezer forintos egy főre jutó jövedelem. A támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

 

Gondozási támogatás

 

Ezt a támogatási formát azok a pécsiek igényelhetik, akik olyan közeli rokonukat gondozzák otthon, akinek a kórházi kezelését a veszélyhelyzet időszakában szüntették meg. Feltétel még, hogy a hozzátartozó szociális szakellátásra szoruljon, ami a járvány miatt nem megvalósítható. A gondozási támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

 

Albérleti támogatás

 

Ezt a támogatási formát az a háztartás kérheti, akinek már a veszélyhelyzet meghirdetése előtt volt pécsi lakcíme, a bérleti szerződésük érvényes, egyébiránt megfelel mindazon feltételeknek - kereseti lehetőség megszűnése, egy főre eső jövedelem -, amelyek a bérpótló támogatásra vonatkoznak. A támogatás összege egyszeri 30 ezer forint.

 

A fenti támogatások kifejezetten az egészségügyi veszélyhelyzet miatt bajba jutottakon hivatottak segíteni, és június 30-áig lehet igényelhetők.

 

Köszönet a szociális dolgozóknak

 

A fenti támogatási formákon kívül Pécs polgármestere döntése alapján a járvány idején a legelesettebb idősek ellátásában kulcsszerepet játszó önkormányzati szervezet, az Integrált Szociális Intézmény esetében bruttó 20 millió forint összegű, minden dolgozóra kiterjedő keresetkiegészítést biztosít a város.

 

Pécs önkormányzata folyamatosan monitorozza a pécsi családok és cégek helyzetét, és a továbbiakban is minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse boldogulásukat, talpra állásukat a járványhelyzet után."

 

EQM