Akik aztán tényleg nincsenek egyedül: ilyen az élet nagycsaládosként Pécsett

2015. október 02. péntek 06:37

Akik aztán tényleg nincsenek egyedül: ilyen az élet nagycsaládosként Pécsett

Egyre többen csatlakoznak a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülethez. A civil szervezet tanácsadója szerint azon kívül, hogy az egészséggel, vagy éppen jogi ügyekkel kapcsolatban is segítséget nyújtanak, a legfontosabb, hogy közösséget alkotnak. Nagycsaládoknál érdeklődtünk, milyen mostanában az életük a városban.

- Nem csak városban, hanem az országban - a lehetőségekhez képest - jó a nagycsaládosok helyzete. Többnyire segítőkész emberekkel találkozom, inkább elismerik ezt a létformát, nem pedig elítélik. Ettől függetlenül szükség lenne egy olyan médiakampányra, amely reálisan mutatja be a nagycsaládosság előnyeit - vélekedik a hatodik gyermekét váró Uherkovich Orsolya.

Amit hiányol, az a nagycsaládosoknak járó utazási kedvezmény. Hiába szeretne környezettudatosan közlekedni, ha öt-hat gyereknek kell bérletet venni, már olcsóbb autóval járni.

Összességében szintén elégedett az itteni nagycsaládos léttel a négy gyereket nevelő Perényi Zita. Mint azt munkatársunknak elmondta, „Pécs tökéletes sok gyerek nevelésére", hiszen kicsik a távolságok, jók az iskolák, az óvodák, rengeteg a program és gyönyörű a város. Szerinte egy belvárosi, „normális" gyermekmedencés strand azért nagyon hiányzik Pécsről, és az egyes emberek gondolkodásmódján is lenne mit javítani, elsősorban olyan mesékkel és a filmekkel, amelyekben nagycsaládosok szerepelnek.

- Nem könnyű a helyzet a városban, de a nagycsaládos egyesület segít, amiben csak tud - ezt már Radó Róbertné mondta, aki szerint családbarát munkahelyekre lenne szükség a városban.

Hogy pontosan miben segít az említett egyesület?

Sokan járnak a Családok Házába

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület 2014-ben hozta létre a Családok Házát. A Szabó József utca 4-ben található épületben nagy terem áll rendelkezésre közösségi programok, tanácsadások, oktatások, vagy éppen játszódélutánok és gyerekprogramok lebonyolítására. A háznak több száz rendszeres vendége van.

- Tagjaink ötleteket kaphatnak a problémáikra azoktól, akik már keresztülmentek hasonlón. E mellett pedig a város lakóinak felajánlásait közvetítjük feléjük. A legfontosabb azonban, hogy közösségként működünk. A családok megtapasztalják, hogy nincsenek egyedül, tagtársaik is hasonló nehézségeket és örömöket élnek át, és ők is örömmel fogadták sokadik gyermekük érkezését. - sorolta Várdainé Kiss Krisztina, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület tanácsadója.

A munkatársunknak nyilatkozó szülők is leginkább abban látják az egyesületi tagság előnyét, hogy egy jól működő közösségbe kerülnek.

- Számomra a legnagyobb előnye a tagságnak, hogy folyamatosan mennek a tagok közötti hírek. Ennek köszönhetően rövid idő alatt találtam festőt, gázost, adtam el bútort, szereztem gyerekcipőt és ajánlottak gyógytornászt. A közös alkalmakkor nem kell feszengenem, hogy maszatos a gyerek szája és nem néznek rám rossz szemmel, ha nem állok a gyerek mellett minden percben, mert itt már mindenki tudja, hogy négy gyerek mellett mi a lehetséges és mi a lehetetlen - mondta Perényi Zita.

Az egyesület népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy egyre több taggal büszkélkedhetnek. Várdainé Kiss Krisztina kérdésünkre elárulta, napjainkban már több mint kétszáz - köztük egy tizennégy és egy kilenc gyereket nevelő - család tartozik hozzájuk.


Képünk egy családi programon készült Pécsett. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva