A vágányzár miatt elképesztően megugrott a telekocsik forgalma Pécs és Budapest között

2017. augusztus 29. kedd 10:27

A vágányzár miatt elképesztően megugrott a telekocsik forgalma Pécs és Budapest között

Rövid idő alatt harminc százalékkal emelkedett az oszkar.com segítségével Pécs és Budapest között utazók száma. A hirtelen ugrás oka egyik a vágányzár, de a rekonstrukciót leszámítva is egyre népszerűbb a telekocsizás.

Pécstől három óra negyvenegy percig tart vonattal (illetve pótlóbusszal) az utazás Budapestig, augusztus 31-ig ugyanis felújítási munkálatokat végeznek a vonalon. Nem csoda hát, hogy egyre többen keresnek más utazási lehetőséget a két város között, és sokan döntenek a telekocsi mellett.

- A június 19-én kezdődő héttől látványosan megugrott az utasforgalom ezen a viszonylaton, átlagosan harminc százalékkal. Ugyanilyen növekedés figyelhető meg a telekocsizást használó utasok számában, azaz hogy hányan élnek a lehetőséggel - nyilatkozta munkatársunknak Prácser Attila, az oszkar.com társalapítója, egyben a cég ügyvezetője. - Bár a nyáron mindig többen telekocsiznak, ekkora hirtelen ugrás nem jellemző, egyértelmű, hogy ez a forgalomnövekedés a vágányzárnak tudható be - tette hozzá.

München is népszerű úti cél

Pécsről természetesen nem csak a fővárosba telekocsiznak az utazók. Budapest ugyan toronymagasan vezeti a képzeletbeli versenyt, ám például Szeged is előkelő helyen áll. A húsz legnépszerűbb cél között Bécs és München is szerepel.

Arról, hogy pontosan mennyien választják a telekocsis utazást Pécs és Budapest között, nem közöltek pontos adatot, de annyit elárultak, heti szinten ezres nagyságrendű utazásszámról van szó.

Az oszkar.com-ot az autótulajdonosok az útiköltség megosztása céljából veszik igénybe, ám a honlapon már olyanok is kínálnak utazást, akik vállalkozásként szállítanak. Az üzleti hirdetőket azonban szigorúan megkülönböztetik a többi felhasználótól, azaz egyértelmű, hogy ki az, aki kifejezetten a bevételszerzés céljából hirdeti az utakat.

Az üzleti célú személyszállítók kötelezettségeiről számos előírás rendelkezik.

- Ezekről minden üzleti szintet elérő autóst tájékoztatunk, a szabályozás betartását számukra már csak azért is ajánljuk, mert az illetékes hatóságok a Pécs-Budapest viszonylaton is végeztek ellenőrzéseket az utóbbi időben - tudtuk meg.

Palotás P.