A terelőkúpokkal és az idővel is harcoltak a baranyai tűzoltók

2019. április 27. szombat 11:21

A terelőkúpokkal és az idővel is harcoltak a baranyai tűzoltók

Pénteken a Pécs-Pogányi Repülőtéren rendezte meg a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megyei közlekedésbiztonsági versenyt. 

 

 

A verseny célja, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél dolgozó főfoglalkozású, illetve ügyintézői rendszerben gépjárművet vezetők összemérhessék gépjármű-vezetéstechnikai tudásuk és KRESZ ismereteiket. Kiemelt cél volt a biztonságos vezetés iránti érdeklődés felkeltése, amellyel a közlekedési balesetek száma is csökkenthető.

A megyei bajnoki címet két, egyrészt készenléti szer gépjárművezető és segítője, másrészt személygépjármű ügyintéző és segítője kategóriában kellett eldönteni.

A területi és helyi szervek nevezett versenyzőit Szűcs István Tibor tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte. Ismertette a verseny levezetési rendjét, a szabályokat, majd a tűzoltók egy 25 kérdésből álló feladatlap kitöltésével teljesítették az elméleti részt.

Ezt követően pályabejárás történt, majd előbb a készenléti szerek, majd az ügyintézői gépjárművezetők haladtak végig a repülőtéren kialakított pályán. A verseny során az indulóknak nemcsak arra kellett figyelniük, hogy a leggyorsabbak legyenek, hanem arra is, hogy a változatos feladatokat tartalmazó pályán ne borítsák fel a terelőkúpokat, mert az komoly időbüntetést jelentett. A csapatok két fővel indultak, a pályán mindenkinek teljesíteni kellett egy szakaszt.

A nap folyamán végig kiélezett vereseny volt a tűzoltók között mindkét kategóriában, a végeredmény az elméleti teszt, a pályaidő és a büntetőpontok összesítését követően alakult ki. A helyezésekért járó okleveleket és serlegeket Mácsai Antal tűzoltó ezredes főtanácsos, igazgató adta át. Igazgató úr gratulált a versenyzőknek, mert megmutatták elméleti felkészültségüket, vezetéstechnikai ismereteiket. Elismeréssel szólt a szervezők munkájáról, az ötletesen kialakított, könnyűnek semmiképpen sem nevezhető pályáról. Végezetül sok sikert kívánt a továbbjutó csapatoknak a regionális elődöntőre.

Az ügyintézői kategória végeredménye:

1. Mészáros János tűzoltó alezredes/Mayer Norbert tűzoltó zászlós - Siklósi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

2. Rablánszky Zsolt tűzoltó őrnagy/Wesz Levente Márton tűzoltó hadnagy - Mohácsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

3. Pandur Tamás tűzoltó alezredes/Dr. Sárkány Sándor tűzoltó százados - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

A készenléti szer kategória végeredménye:

1. Gubik Géza tűzoltó törzsőrmester/Pammer Dániel tűzoltó zászló - Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

2. Balogh Zoltán tűzoltó őrmester/Magyar Zsolt tűzoltó törzszászlós - Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

3. Peti István tűzoltó főtörzsőrmester/Nagy Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester - Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

 

Az Igazgatóság által rendezett verseny első három helyezett csapata Taszáron, a repülőtéren folytathatja a regionális elődöntőn.

Forrás: Katasztrófavédelem