A sikernek nem titka, hanem ára van, véli az egyik legsikeresebb pécsi vállalkozó, Máté Gábor

2015. november 01. vasárnap 15:41

A sikernek nem titka, hanem ára van, véli az egyik legsikeresebb pécsi vállalkozó, Máté Gábor

Van-e titka annak, hogy sikeresek legyünk, s ha elértük a célt, hogyan lehet fenntartani? Mi kell ahhoz, hogy vágyainkat meg tudjuk nevezni, s ne kívülről várjuk a csodát, hibáztatva az égieket és tehetetlenségünk okát a sors kegyetlenségében keresve? Pécs egyik legsikeresebb üzletemberével, Máté Gáborral beszélgettünk ezekről a kérdésekről, mert ő a bőrén tapasztalta mindezt. Élete fordulópontjai a családjához kötődnek.

- Bár 25 éve nagyon sikeres, mégsem szerepel a leggazdagabb emberek listáján.
- Talán azért, mert a legsikeresebb és a leggazdagabb emberek listája nem fedi egymást. A sikernek egyébként nem titka, hanem ára van. A siker érzése értékteremtésből fakadó elégedettség, az idővel való gazdálkodás és az engem körülvevő emberek megválasztásának szabadsága, a család erejének megőrzése, ezek túlmutatnak a pénzvilág sorrendjén. Nekem ez a gazdagság.

-Tud a politikától is független lenni?
- Senki sem lehet a politikától független. Van véleményem, de ezt nem mondhatom el, mert közöttünk vannak, akik ezt vagy azt az oldalt szeretik, én nem tehetem le a voksomat egyik mellett sem. Ugyanakkor nem titok, hogy liberális keresztény vagyok, minden párttól függetlenül.

- Hogy kezdődött?
- Testnevelési Főiskolát végeztem Budapesten. Először a Nevelési Központban voltam testnevelő tanár, aztán meghívtak a pécsi egyetemre dolgozni, ahol 8-9 évet töltöttem. Szerettem, jó időszak volt, mellette a PMSC-nél voltam az ifik edzője, együtt dolgoztam Dárdai Paliékkal, nagyon sikeres csapat volt. De mikor megnősültem, nem tudtam belőle megélni. 28 éves voltam. Akkor jött haza Ausztráliából egy barátom, s meghívott, hogy vállalkozzunk együtt.

- Már akkor is rendelkezett a képességgel, nevezetesen, ha elfogta a rosszkedv, úgy érezte, nem sikerült valami, megrázta magát és felemelt fejjel ment tovább, jókedvűen?
- Az élethez kell egy nagy adag szerencse. Hiszek a sorsban, fatalista is vagyok. Szangvinikus alkat, vagy nagyon fönt vagy nagyon lent tudok lenni. Azt kellett megtanulnom ebben a vállalkozásban, hogyan lehet kézben tartani azt a folyamatot, amikor elindul lefelé az ember, hogy azt meg tudja állítani. 28 éves koromban a sportban éltem, fiatalokkal körülvéve, nem voltak ilyen gondolataim. Akkoriban váltam el, a hónap közepén már elfogyott a pénzem, kijártam az édesanyámhoz falura élelemért. Gyorsan rájöttem, hogy váltani kell.

- Hogyan lépegetett előre az üzletben?
- Néhány ezer forint pluszért kezdtem el. Kezdetben maradtam volna a sport világában; a szerencse az volt, hogy a feleségem viszont nem szeretett tanítani, csupán a szülei álmát valósította meg a tanári diplomával. Mivel nagyon érdekelte ez a vállalkozás, ő kezdte el. Megszületett a lányunk és a fiunk, s akkor, hogy őt mentesítsem, átvettem a stafétát tőle és beleástam magam az üzletbe.

- Ez egy amerikai modell, akkoriban meglehetősen újszerűnek hatottak a módszerei. Mire tanít bennünket?
- A siker alapjára, hogy te vagy a felelős a saját életedért, elsősorban magadra számíthatsz. Ezért nagyon sikeres ez a vállalkozás például Oroszországban, mert nekik nincs szociális hálójuk, ott vagy éhen halsz, vagy megoldod a problémádat. Ők nagyon tudnak saját magukért dolgozni, ha el akarnak menni egy képzési programra, inkább vonatoznak hat hétig, ha más közlekedési eszközre nincs pénzük. Magyarországon még mindig eléggé kevés embert lehet erre a szemléletre ráhangolni. Mi alkalmazottakból képzünk vállalkozókat, akik gondolkodásukban válnak azzá, mindehhez nem szükséges nagy pénzügyi befektetés. A felmérések szerint itthon 100 emberből 26-an alkalmasak változásra. Sokan vannak zárt élethelyzetben, reménytelenül vergődnek.

- Mikor egy gyerek elindul, mivel biztatja, „legyél magabiztos"?
- A társaság, amellyel körülvesszük magunkat, meghatározó. Ha annak idején nem kerülök a vállalkozói körbe, maradok az egyetemen - ahol nagyon klassz emberek voltak, sikeresek a saját szakmájukban, de nem anyagilag -, akkor ma más lenne az életem. Állatorvosoktól nem lehet teniszezni tanulni. Lehet mindkettőben sikeres valaki, de azoktól kell tanulni, akik igazán értenek hozzá. Rengeteg helyről jön az információ, viszont a legerősebb csatorna számomra a könyv, az megmarad. A nagyon gazdagok nem írnak magukról, de olyanok, akik közvetlen környezetükben éltek, igen. Őket érdemes olvasni, a gyerekeim kezébe is adtam ilyen műveket. Ezekben is a legfontosabb, hogy 100-szor jobb bizonyíték az, amit csinálsz, mint amit mondasz.

- Sok egyetemistának fogalma sincs róla, miért jár egy bizonyos szakra az egyetemen.
- Miért ön tudta, mi akar lenni fiatalon? - kérdez vissza Máté Gábor. - A mi feladatunk: sok csatornát megnyitni előttük, de legfőképpen megismertetni saját magukat önmagukkal. Ez legtöbbször 1-2 perc kérdése. Feltárni, melyek az erősségei, mit szeret magában, hogyan tudott sikereket elérni: otthon, a munkájában, a környezetében. Ha nem ismerem a saját erényeimet, akkor folyton azért harcolok, hogy dolgozzak a gyengeségeim ellen, mert azt a világ az orrom alá dörgöli, miben vagyok gyenge. Ha ismerjük az erősségeinket, tudunk sikeresek lenni.

- Sok száz partnere van a vállalkozásában. A nők vagy a férfiak-e a rátermettebbek, életkorban kire számítanak leginkább?
- A nők nyitottabbak, jobban keresik az önmegvalósítás lehetőségét. Legalább annyi sikeres nő van nálunk, mint férfi. Most új fiatal fogyasztói réteg lép színre, a 19 és 30 évesek elképesztően eredményesek a világban: Kína, Dél-Korea, Japán, Oroszország. Ők másképp vállalkoznak, gondolkodnak, lazák, könnyedek, gyorsan akarnak sikeresek lenni. Amiben hiszek, ha van egy stabil értékrendünk: tudjuk, milyen az emberekkel, a pénzhez való viszonyunk. Vagy az emberekkel, értük dolgozunk vagy használjuk őket. Én nagyon hálás vagyok annak, aki segített az első lépéseimnél, mert ő meggyőzött, hogy képes vagyok rá. Először bízik benned valaki, megkeresi a pozitív tulajdonságaidat, ezeket erősíti, mert a környezet pont nem ezt keresi, folyton azt ismételgetik, amit nem tudsz, amire nem vagy képes. A segítőd egy új szintre visz azzal, hogy minden jót felerősít benned. Önbecsülésed növekszik, alakul a jövőképed.

- Mi a titka annak, hogy most már a harmadik vállalkozását viszi sikerre?
- Ha reggel fölkelek és nem tudom, mit akarok, hova akarok eljutni, nincsenek terveim, nem érzem magam jól. Engem addig érdekel egy vállalkozás, amíg kihívást jelent, majd utána átadom valakinek, és belefogok a következőbe. Már 6-8 hónapja forgatom a fejemben az újat: mivel fiatalokkal szeretnék egyénileg foglalkozni, hosszú távú programnak ígérkezik.

Hárságyi Margit - Fotó: Dittrich Éva