A pécsi születésű képzőművész, Ezer Ákos az Esterházy Művészeti Díj egyik nyertese

2017. december 15. péntek 09:28

A pécsi születésű képzőművész, Ezer Ákos az Esterházy Művészeti Díj egyik nyertese

Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre képzőművészek nyerték el idén a fejenként 5000 euróval járó Esterházy Művészeti Díjat; A díj második fordulójába bejutott munkákból péntektől a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban látható kiállítás. 

Az Esterházy Művészeti Díjra benyújtott pályaművek magas színvonala nehéz döntés elé állította a zsűrit. Végül a tagok a második fordulóban jutott huszonegy művész közül három olyan különleges művészeti életmű mellett döntöttek, amelyek hűen tükrözik a kortárs képzőművészeti szcéna aktuálisan fontos irányait - közölte az MTI-vel csütörtökön az Esterházy Magánalapítvány és a Ludwig Múzeum.

Mint a szervezők emlékeztettek, a független szakmai zsűri tagjai - Sandro Droschl, Fabényi Julia, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Vitus Weh és Luisa Ziaja, valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány részéről Ottrubay István - kétlépcsős kiválasztási rendszerben, 266 pályázóból választották ki a munkáit eredetiben benyújtó és kiállító 21 művészt, végül pedig a díjazottakat.

Ezer Ákos 1989-ben született Pécsen; Budapesten és Tóalmáson él és alkot. Festményei vidám erőteljességgel mutatják be az egyszerű ember bukdácsolását, meghiúsult álmait, esendőségét. Figuratív teremtményei önmagára is reflektáló absztrakcióként jelennek meg.

Keresztes Zsófia 1985-ben született Budapesten. Személyében a közönség egy olyan fiatal művészt ismerhet meg, aki egy poszt-szkeptikus és poszt-feminista generáció tagjaként óriási önbizalommal, ugyanakkor nagyon érzékien bánik az anyaggal, a testiséggel és a térrel. Térben burjánzó szobrai napjaink fogyasztáson alapuló önemésztésének rituális maszkjai.

Nagy Imre 1975-ben született Budapesten, majd Bécsben végezte tanulmányait, ahol azóta is él és alkot. Munkái generációjának általános állapotát testesítik meg: a légüres teret és az ingatag létet. Mindennapi használati tárgyakból, látszólag ideiglenesen állítja össze őket. Titokzatos elveszettségükben és anyagi esetlegességükben ugyanakkor autonóm kisugárzással és aurával rendelkeznek - közölték a szervezők.

A zsűri által a második fordulóba beválasztott huszonegy művész - Albert Ádám, Bernáth Dániel, Dobokay Máté, Ember Sári, Ezer Ákos, Fridvalszki Márk, Galambos Áron, Keresztes Zsófia, Kiss Adrian, Kokesch Ádám, Koós Gábor, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Molnár Zsolt, Nagy Imre, Pintér Gábor, Puklus Péter, Schwéger Zsófia, Szentesi Csaba, Utcai Dávid és Zuzana Zurbolová - munkáiból megrendezett jubileumi kiállítás 2018. január 14-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban.

A 2009-ben megalapított és kétévente odaítélt Esterházy Művészeti Díj célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, legalább kettő és legfeljebb három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

A korábbi győztesek - Horváth Dániel, Siegmund Ákos, Borsos Lőrinc, Király András, Szabó Ábel, Karácsonyi László Attila, Csató József, Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia, Makai Mira Dalma, Kaszás Tamás és Tibor Zsolt - alkotói munkásságát az alapítvány folyamatosan figyelemmel kíséri.

A határokon átívelő dialógus egyik eredményes idei együttműködése a két zsűritag, Sandro Droschl és Fenyvesi Áron gondozásában, Abstract Hungary címmel megrendezett grazi kiállítás, mely a nyár folyamán párhuzamosan futott a bécsi Real Hungary kiállítással. Az Esterházy Now határozott célja a fiatal magyar képzőművészek nemzetközi kontextusba helyezése - olvasható a közleményben. 

Képünkön Ezer Ákos egyik alkotása látható.

MTI - Fotó: tumbir.com