A nagyárpádi X-akta – Rejtély, hogy miért csapnak fel újra és újra a lángok a domboldalon

2021. április 09. péntek 17:01

A nagyárpádi X-akta – Rejtély, hogy miért csapnak fel újra és újra a lángok a domboldalon

Ahogy arról lapunkban beszámoltunk, márciusban körülbelül száz négyzetméteres területen égett a növényzet Pécs-Nagyárpád mellett, a futballpálya közelében lévő domboldalon. Nem ez volt az első ilyen eset, több helyi is úgy gondolja, valaki szándékosan gyújtogat időről időre ezen a területen. Megkeresésünkre a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, a tűzesetek okai nem derültek ki.


- Egészen biztos vagyok benne, hogy valaki rendszeresen szándékosan gyújtogat a domboldalon. Talán egy piromániásról lehet szó. Nem túl megnyugtató ez a helyzet - fogalmazott munkatársunknak egy Pécs-Nagyárpádon élő férfi, aki azt kérte, ne hozzuk nyilvánosságra a nevét.

A helyiek egy részét érthetően nyugtalanítja, hogy időről időre tűz keletkezik a nagyárpádi focipálya közelében lévő domboldalon. Vannak, akik attól tartanak, a „szokásosnak mondható" tűz egyszer átterjed a lakóépületekre is.

Legutóbb március 21-én kapott lángra a focipálya közelében lévő domboldal egy része, akkor mintegy száz négyzetméter nagyságú területen égett a növényzet. Személyi sérülés nem történt, a tűzoltók ezúttal is profi módon lettek úrrá a helyzeten.

Mondhatni, egy igazi rejtélytől, X-aktáról van szó, csak találgatások történtek, különböző ötletek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatta a tűzeseteket az elmúlt években. Biztosat azonban lehet tudni.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a márciusi tűz „keletkezési oka nem derült ki". Mint érdeklődésünkre közölték, a helyszínen nem találtak olyan személyt, akit meg tudtak volna hallgatni, az eset jellege pedig nem indokolta az úgynevezett tűzvizsgálat megindítását.

A Katasztrófavédelem megerősítette, hogy ezen a területen több alkalommal is történt már tűzeset, de az okok korábban sem derültek ki.

Tényleg rejtélyes.


Képünk
illusztráció.

Palotás Péter