A Mecsekben is egyre több a vérszívó, ráadásul egyre agresszívebbek

2012. május 19. szombat 17:45

A Mecsekben is egyre több a vérszívó, ráadásul egyre agresszívebbek

Lassan beköszönt a nyár, eljött a kullancsok kirajzásának ideje is. A kellemetlen vérszívók egyre intenzívebb inváziót indítanak a melegvérűek ellen, az utóbbi esztendőkhöz képest ugyanis jelentősen megnőtt a populáció nagysága országos szinten. A Mecsekben is egyre több az élősködő. 

A Magyar Kullancsszövetség által készített statisztikák szerint Magyarországon tavaly 1681 Lyme-kóros fertőzés és 43, kullancscsípés következtében fellépő agyvelőgyulladást regisztráltak. A számok nem tükröznek nagy eltérést a korábbi évekhez képest, ám a vérszívóktól elkapható fertőzések lefolyása veszélyesebb és agresszívabb lett, így idén akár jelentősen meg is növekedhet a betegek száma.

- Korábban, 2010-ig a Lyme-kóros betegek alig néhány százaléka lázasodott be a kezdeti tünetek jelentkezésekor, mostanra fordult az arány, a betegek 98 százaléka belázasodik. Emellett bénulásos tünetekkel indulnak a kórképek, amelyek közül a leggyakoribb az arcidegbénulás - tudtuk meg Kapiller Zoltántól, a Magyar Kullancsszövetség elnökétől.

A szakember szerint a kullancsok elszaporodásának egyik oka a globális felmelegedésben keresendő, hiszen az enyhe telek során, a talaj menti fagy elmaradásával nem pusztul el teljes mértékben a populáció, csak ritkul az állomány. Emellett az is közrejátszik, hogy az Európai Unió környezetvédelmi okokból még 2009-ben betiltotta a több mint harminc éven át használt kullancsirtó szert.

Baranyában egyébként több a Lyme-kóros megbetegedés, mint az agyhártyagyulladás okozta fertőzés, tavaly a megyében húsz esetben regisztráltak bejelentést Lyme-kórról, míg az utóbbi esetében 2011-ben nem, idén pedig eddig egyetlen beteget dokumentáltak.

A kullancsok elszaporodásával már nemcsak az erdőkben, kirándulások alkalmával találkozhatunk, hanem a városi parkokban, kiskertekben, játszótereken is. Az állatok tetemes számban hordozhatnak magukon várszívókat, a sünök szervezetében például több fajtájukés egyszerre akár 100-150 darab rovar is megtelepedhet.

Képünkön: az állatokat is érdemes mindig átvizsgálni.


H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva