A magyar boroknak jót tehet a klímaváltozás

2009. július 08. szerda 12:15

A klímaváltozás kedvezhet a magyar bortermesztésnek - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója. Kozma Pált a felmelegedés magyarországi hatásairól beszélt annak kapcsán, hogy a spanyol borászok radikális változtatásokra kényszerülnek a a drasztikus hőmérséklet-emelkedés miatt.

Az elmúlt tíz évben jobb termést hoztak azok az évek, amelyekben az átlaghőmérséklet magasabb volt az 50 éves átlagnál - mutatott rá a borászati szakember. Hozzátette: a klímaváltozásnak a magyarországi borászat szempontjából több előnyös hatása van, mint ahány káros.

Rámutatott: mivel az ország a bortermelés és szőlőtermesztés északi határa közelében van, ezért hazánkban nem kell olyan káros hatásoktól tartani, mint például Spanyolországban.

A felmelegedés főleg a késői érésű fajtáknak kedvez, ennek ellenére nem várható, hogy a borászok megváltoztatnák a szőlők fajtaösszetételét. A mediterrán vidékeken, például Spanyolországban azonban a borászatra igen káros lehet például az éves csapadékeloszlás megváltozása vagy a hőmérséklet növekedése.

Forrás: Inforádió