A lányok hordják a nadrágot? - Kiderítettük, mit viselnek szívesebben a pécsi nők

2019. május 03. péntek 11:08

A lányok hordják a nadrágot? - Kiderítettük, mit viselnek szívesebben a pécsi nők

Vajon tényleg leáldozott-e a több száz éven keresztül hódító szoknya dicsősége? Megnéztük, mit viselnek szívesebben a pécsi lányok, szoknyát vagy nadrágot? 

 

Annak ellenére, hogy a nadrág a női öltözködés történetében egy viszonylag új keletű darab, ahogy végignézünk Pécs utcáin, terein, feltűnő, milyen sok lány választja ezt a viseletet.

Lánczos Benkő Tímea, pécsi stylist szerint is a hölgyek leginkább a nadrágot kedvelik mostanság:

- A mai nők a kényelmet részesítik előnyben, hiszen a napjaik több feladat több szerepben való ellátásáról szólnak. Ezért figyelhető meg, hogy egyre komfortosabb darabokat, így sportcipőt is viselnek minden típusú ruhával. Ha megnézzük a boltok kínálatait, akkor látható, hogy sokkal kevesebb szoknyát lehet kapni, mint egykor.

Szúrópróbaszerűen kutattunk magunk is egy általánosan levonható következtetés után, és közben komolyan megfigyeltük a belváros forgatagát: úgy sétáltunk fel a Széchenyi térről a Szent István térig, mint egy mindenre elszánt Sherlock Holmes.

Gyaloglás közben kék, fekete, szürke farmerek kavalkádja tűnt fel, amelyből itt-ott kiviláglott egy-egy pár harisnyába bújtatott láb. (Hozzá kell tenni, hogy erősen fújt a szél, tehát valószínűleg ez is befolyásolta az utcaképet.)

Voltak, vannak és lesznek is

 Luisa Capetillo Puerto Rico-i aktivista volt az első, aki 1915-ben először úgy döntött, ő bizony nem fog a viktoriánus éra szabályainak engedelmeskedni, és nadrágban szeretné tölteni mindennapjait. Luisa úttörő cselekedetét azonban nem követte felhőtlen ováció, ezért aztán csak az 1930-as évektől lett igazán divatos viselet a nadrág. Ennek ellenére még ma is az látszik, hogy Luisa Capetillo ide vagy oda, szoknyás lányok mindig is voltak, vannak és lesznek.

Első pillantásra pofonegyszerű lett volna megállapítani, hogy a lányok többsége végérvényesen lemondott a szoknyáról - ám válaszaik nem ezt bizonyították. Az általunk megkérdezett tíz lányból csak öt tört lándzsát a nadrág mellett, és mindegyikük a komfortérzet miatt. Mert ugyan ki ne értene egyet azzal, hogy nadrág viselése közben nem kell félni attól, hogy egy kósza szellő kellemetlen balesetet okoz?

Arra sem kell ügyelni, hogy az ember lánya milyen pozitúrában ül, arról nem is beszélve, hogy hideg időben melegen tart, a zsebekben pedig kulcs, telefon, papír zsebkendő is tartható.

A kemény nadrágosok mellett azért nem sokkal később megtaláltuk a szoknyaviselés B-középjét is: tízből három lány azt mondta, mindenképpen a szoknyára voksol a két lehetőség közül, egyikük pedig még télen is inkább azt választaná, hiszen vastag harisnyával teljesen hordható.

És aztán voltak még a tartózkodók: ketten azt mondták, ugyan általában nadrágot hordanak, mégis azt mondták, szívük szerint szoknyát viselnének többet.

A tíz lány válaszából végül levonható a megállapítás, a szoknya talán még mindig nem változott át a női öltözködés dinoszauruszává. Bár első pillantásra úgy tűnhet, minden mást kiszorított maga mellől a nadrág és vele együtt a komfortérzet, azért azt is el kell ismerni, a mai lányok ezer olyan dolgot csinálnak egy nap, amelyhez valóban testhezállóbb viselet egy kényelmes nadrág, mint egy szép szoknya vagy egybe részes ruha.

 

Haiser Olga - Fotó: Dittrich Éva