A Lánc utcában hintáztatnák meg a pécsieket és a turistákat - Mutatjuk, mi készül

2020. október 03. szombat 17:17

A Lánc utcában hintáztatnák meg a pécsieket és a turistákat - Mutatjuk, mi készül

A munkások szervezetten tették a dolgukat. Már amennyiben egy darukötőzői vizsga nélküli szemlélő egyáltalán megítélheti. Emelgettek szorgalmasan, négy nyerges vontatóról pakolták le az alkatrészeket. A szorgos tevékenység pénteken kora délután kezdődött el Pécsett, a Lánc utcai rendelőintézet előtti hatalmas gyepes területen. Bár megkérdeztük az önkormányzattól, mi készül, egyelőre nem árulták el. Más forrásból úgy értesültünk, "Pécs Szeme" épül, egy jókora óriáskerék. Természetesen arra is kíváncsiak vagyunk, kinek a pénzéből, s  miért éppen a Lánc utcában.

 

Szombaton délelőttre a munkások lendülete elfogyott. Minden egység az átmeneti helyére került. Már csak az összeállítás van hátra, aztán indulhat a dolog. Jogos a kérdés, mi zajlik a város szívében?


Hasonlóan nézhet ki a küklopsz - a görög mitológia gigantikus szereplője - unokájának udvari játszótere. Hatalmas darabok szabályosan elhelyezve, amikből ügyes kezek összerakhatnak valami szépet, esetleg hasznosat. De a kis óriás sehol, talán a dadusa elvitte aludni. A fémalkatrészek, fa segédanyagok meg körülkerítve várják a sorsukat.

Közelebb lopakodva, jelentősebb műszaki végzettség nélkül is megállapítható, valami korábban errefelé ritkán, vagy soha nem látott körforgó lehet a szerkezet. De nem ám holmi falusi búcsúkban megszokott láncos „micsoda".

Itt komoly karok, sokszögű ülőkék, az aljukon kék lámpákkal adják meg a várható alaphangulatot.

Az arra járók természetesen meg-megállva szemlélték a részeket, az alapokat, meg a felépítményt egyaránt. Egyesek találgatásokba bocsátkoztak, mások magabiztosan magyarázták, mit lehet látni a területen.


Nyilván, egy ilyen szerelés nem hipp-hopp munka, idő kell hozzá, bőven. Ebből következően a helyszínen maradása sem napokban mérhető, mert úgy csak ráfizetés lehetne. Sajnos, az őszi hétvégén senki sem akadt a placcon, akit érdemben meg lehetett volna kérdezni arról, milyen varázslat van születőben.

Korábban, amikor Leonardo da Vinci Sforza Collosus néven ismert terve, a „csodálatos paripa" Pécsett vendégeskedett, akkor azt nagy felhajtás övezte, beharangozóval, látványos összeszereléssel. Titkolódzásról most sem szólhatunk, mert minden tisztán látható. Csak az ok, a rendezvény, a lényeg még nem tiszta.

Régebben bányásznapon voltak hasonló látványosságok a városban, manapság ellenben már a bányászok számítanak „érdekességnek", tehát ez az irány kizárható. A Halottak napja, a Mindenszentek, sőt október 23-a, az '56-os forradalom évfordulója is jó eséllyel kizárható. Advent még messze van, mondjuk, ahhoz aztán totális nem illene a dolog.

Egyelőre tehát maradhatunk annál a fél bölcsességnél is kevesebb okoskodásnál, miszerint: „mindennek megvan a maga miértje(?)". Ami semmire sem ad feleltet. De legalább lesz mire figyelni a város egyik legforgalmasabb útja melletti közterületen.

Azoknak is, aki nem szeretnének a forgatagban megszédülni.


Kérdéseinket elektronikus levélben eljuttattuk Pécs Megyei Jogú Város sajtóügyekért felelős munkatársának. Amint válasz érkezik, természetesen közöljük a megszerzett információkat.


Lapunk addig is más forrásokból tájékozódott. Arra jutottunk, hogy egy jelentős méretű óriáskerék épül a Lánc utcában, amolyan Pécs Szeme.

Azt egyelőre nem sikerült kideríteni, mennyi pénzt kap ezért Pécs a szerkezet üzemeltetőjétől, vagy éppen fordítva, mennyit fizet a város a látványosságért.


Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva