A kertvárosi káplán, Péter fut és focizik - vagy éppen stoppol

2011. október 31. hétfő 16:32

A kertvárosi káplán, Péter fut és focizik - vagy éppen stoppol

Január óta végzi hivatását a kertvárosi Szent Erzsébet templomban Cseh Péter Mihály atya. A mindössze huszonnyolc éves pap érdekes személyiség: gyakran feltűnik az utak mentén, három éve szinte csak stoppolással közlekedik, szigorúan papi reverendában. Focizni és futni viszont bármilyen öltözékben hajlandó a hívőkkel, de - mint mondja - ezt nem marketingfogásként teszi. A káplán egy OKJ-s képzésen a halász szakmát is kitanulta és szeretné is hasznát venni a mesterségnek. Célja, hogy minél több embert kihalásszon a kertvárosi „láthatatlan tömegből". Ők azok, véli, akik egyelőre nagyívben elkerülik a templomot. 


A Csongrád megyei Földeákról származó Cseh Péter Mihály húszéves koráig focista akart lenni, útja azonban más irányt vett.

- Amikor a szegedi egyetemen megismerkedtem a katolikus közösséggel, megváltozott az életem - kezdte a jellegzetes szögedi tájszólással beszélő káplán, akivel a kertvárosi plébánián beszélgettünk.

- Egy idő után azt a hangot hallottam magamban: mennyi időt fordítasz egy héten önmagadra és mennyit a legszerencsétlenebbekre? Miután napokig ezen gondolkodtam, rájöttem, hogy önző vagyok. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy számomra a papi hivatás lett kijelölve, otthagytam az egyetemet és a labdarúgó karrierről is lemondtam - emlékezett vissza.

És bár korábban sokat focizott a hívekkel, ma már inkább a futásnak és a biciklizésnek hódol. A közösség tagjaival rendszeresen megteszik a postavölgyi és a kertvárosi templom közti tíz kilométeres távot. De mint azt leszögezte, a sportot nem marketingfogásként használja.

- Megtehetném, hogy kiállok valamelyik térre reverendában dekázni egy labdával, de nem érzem azt, hogy így kellene megszólítani az embereket. A prédikációk és írások mellett inkább az emberi kapcsolatokkal szeretném ezt elérni.

Erre a célra pedig az utazásokat is kihasználja. Mint elmesélte, három éve stoppolással közlekedik, amelynek köszönhetően jó pár embert megismert már.

- Úgy tapasztalom, a reverendám nem tartja vissza az embereket attól, hogy felvegyenek. Sőt, olyan is előfordult már, hogy egy kamionos rádión keresztül szólt az egyik kollégájának, hogy vigyen el egy darabon - mondta.

Péter atya azonban nem csak az utak mentén, hanem az éterben is rendszeresen feltűnik. Nagyjából egy hónapja indult ugyanis műsora a kertvárosi Pécsi Kék Rádióban. A hetente jelentkező adás segíthet abban, hogy azokat a tízezreket is megszólítsa, akiket ma hidegen hagy a vallás.

- Ehhez persze összefogásra van szükség. A rádió, vagy éppen ez az interjú komoly segítségünkre lehet, hogy ezt a láthatatlan tömeget megszólítsuk. Azt szoktam mondani, horgászni egyedül is lehet, halászni azonban csak többen.

És, hogy nem a levegőbe beszél, bizonyítja, a káplán nemrég a halászat mesterségét is kitanulta egy OKJ-s képzés keretében.


Képünkön
Cseh Péter Mihály. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva