A Hungast szerint az új törvény miatt nem nőnek a közétkeztetés díjai
2014. január 14. kedd 17:08

A CIKK VÉGÉN HELYESBÍTVE! Januárban lépett életbe az új közétkeztetési törvény, amelynek következtében egészségesebb étkekhez juthatnak a gyerekek a menzán. E szerint naponta legalább fél liter tej, négy adag zöldség vagy gyümölcs jut fejenként, ráadásul szigorúan szabályozzák a zsír- és sóbevitelt is. Kérfalusi Attila, a Hungast Dél-Magyarország Kft. ügyvezetője azt mondja, önmagában a rendelet életbe lépése nem hoz drágulást a közétkeztetésben.
A törvény hatására új ízekre és zamatokra számíthatnak a gyerekek az oktatási intézményekben, a betegek a kórházakban, az idősek a szociális otthonokban. A Magyar Közétkeztetők Szövetsége azonban jelentős drágulásra számít az ágazatban, hiszen az egészségesebb, minőségibb ételek előállítása többe kerül a szolgáltatók számára.
Ezt azonban cáfolja Kérfalusi Attila, a pécsi intézmények nagy részében közétkeztetést végző Hungast Dél-Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a rendelet hatályba lépése önmagában nem emeli meg az árakat.
- Az infláció az, ami befolyásolhatja az árakat, de az önkormányzati döntés kérdése, hogy ha emelik a térítési díjakat, akkor azt milyen mértékben teszik. Ez nem vállalkozói kompetencia - mondta a szakember.
Pécsett jelenleg 330 forintba kerül az óvodai ellátás (tízórai, ebéd, uzsonna), az általános iskolákban a napközis ellátás 390 forintba, míg a középiskolákban a kollégisták 590 forintból étkezhetnek.
Kérfalusi szerint az eddigi összegből az előírásoknak megfelelő mennyiségű és minőségi kosztot lehet előállítani, megfelelő étlap- és alapanyagösszeállítással, szakértelemmel, odafigyeléssel mindez megoldható - mondja a cégvezető.
Ami az egészségesebb étkezés felé terelést illeti, a Hungast az Országos Tisztifőorvosi Hivatal előírásai szerint főzi az étkeket. A "reformkonyha" bevezetése óta felgyülemlő tapasztalatok kapcsán Kérfalusi szerint a kevesebb sófogyasztás szokatlan a gyermekek számára - legalábbis a tanulók és az iskolák visszajelzései alapján.
- A gyerekek úgy érzik, hogy az ételek nem olyan ízesek, mint a korábbi időszakban voltak. De ahhoz, hogy egészséges ifjúság nőjön fel, ez elengedhetetlen. Ahogy az is, hogy a családok is megértsék ennek fontosságát. Ha otthon is kevesebb sóval ízesítik az étkeket, akkor elfogadóbbak lesznek a közétkeztetéses menükkel is a gyerekek. Ezt csak társadalmi összefogással lehet megoldani, így ez nem csak a közétkeztetést végző cégek feladata.
HELYESBÍTÉS: Kérfalusi Attilával, a Hungast ügyvezetőjével decemberben beszélgettünk. A szakember cikkünk megjelenése után jelezte, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló közétkeztetési rendelet januárban nem lépett életbe. Kérfalusi Attila tudomása szerint a rendelet szövegét az EU véleményezi. Ezen túlmenően várható, hogy kihirdetését követően is csak 2014. szeptember 1-től lép életbe annak követelményrendszere.
Képünk illusztráció.
H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Felismeri ezt a bringást? Őt keresik...
- Egyre többen jelzik, hogy eltűnt a...
- Csütörtökön is borongós, esős napra...
- Nyoma veszett egy 12 éves baranyai...
- Szijjártó szerint minősíthetetlen a...
- Idén is a baranyai tűzoltó,...
- Helyszínelés közben kaptak el egy...
- Bánki Erik: a békére és a gazdasági...
- Beszóltak a barátnőjének, pisztollyal...
- Jön a Zsolnay Fényfesztivál - Idén...