A gyengébb gyümölcstermés és a szeszadó sem kedvez a pálinkafőzdéknek
2015. augusztus 28. péntek 07:32

Már kevésbé éri meg pálinkát főzetni: Czigelédi Zsolt, a pellérdi Czigelédi Pálinka üzemvezetője úgy nyilatkozott, amellett, hogy gyengébb az idei gyümölcstermés, napjainkban már magasabb az adó, mint a munkadíj. Nem csoda hát, hogy csökkent a forgalom.
Szinte egy percre sem álltak le a gépek tavaly év végén a pálinkafőzdékben, a legtöbben igyekeztek gyümölcseiket még a nulla százalékos bérfőzési szeszadó időszaka alatt kifőzetni. Idén január elsejétől ugyanis változtak az adózási szabályok.
- Korábban az esztendő első hónapjaiban is folyt a munka, most azonban másként alakult, ez az időszak gyakorlatilag főzés nélkül telt el - kezdte értékelését Czigelédi Zsolt, a pellérdi bérfőzde vezetője.
Mi a közös a töltött káposztában és a pálinkában?
Czigelédi Zsolt szerint a ahogy a gombócok száma aránylik a fazék méretéhez a töltött káposzta esetében, úgy aránylik a gyümölcscefre az üsthöz.
- Ipari berendezésekről lévén szó, 150-200 liternyi gyümölcs alatt technikailag nem optimális a lepárlás, hiszen a jó minőség és a maximális kihozatal is csak a gépek kapacitását figyelembe véve garantálható - magyarázta.
Hozzátette: az elmúlt hónapokban már folyamatosan dolgoznak, ám így is nagyjából húsz százalékos a visszaesés.
A szeszadó mértéke meglehetősen magas. A Czigelédi Pálinkafőzdében az ötven térfogatszázalékos párlat elkészítése 1550 forintba kerül literenként, amelyből 835 forint az adó, míg a munkadíjért 715 forintot számolnak fel. Azaz a sarc teszi ki a nagyobb hányadot.
A pálinkafőzés az éppen aktuális adózási szabályok mellett természetesen nagyban függ a gyümölcsterméstől is. Sajnos ebben a vonatkozásban sem túl jó a helyzet.
Ötven liter felett drágább
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hírportálunknak küldött tájékoztatása szerint a bérfőzési szeszadó összege emelkedik, ha valaki ötven liternél többet főzet. Ebben az esetben a jövedéki adó mértéke (az ötven literen felüli mennyiség esetében) már 1667 forint.
- Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt hol több, hol kevesebb a termés. Az idei évben egyes helyeken a termésátlag csökkent, ez érezhető a hozzánk beszállított mennyiségen is - fogalmazott.
A több díjnyertes pálinkával is büszkélkedő vállalkozáshoz egyébként elsősorban a környező településekről - így természetesen Pécsről is - szállítják az alapanyagot, de Baranyán túlról is érkeznek bérfőzetők. Czigelédi Zsolt úgy látja, a minőségre kell alapozni, így ugyanis a nehezebb időszakok is átvészelhetőek.
Palotás P. - MTI-fotó
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Lángra kaptak egy fémhulladéktelepen...
- Aki szereti a sört, annak a Pécsi...
- Kocsis Máté: lejárató kampány az...
- Készülhetnek a dunaszekcsői...
- Viharos széllel, esővel érkezik a...
- Heves zivatarok veszélyére...
- Fiatal rablók terrorizálták a...
- Napról napra csökken a Duna...
- Tűz ütött ki Pécsett, egy kertvárosi...
- Nem drónok miatt kaptak éles...