A fiatal pécsi karmester, Erdélyi Dániel vehette át a Márk Tamás-díjat

2017. szeptember 08. péntek 10:11

A fiatal pécsi karmester, Erdélyi Dániel vehette át a Márk Tamás-díjat

A zeneművészet terén elért sikerei, kivételes zenei tehetsége, továbbá a karvezetés és előadó művészet területén elért országos és nemzetközi eredményeinek elismeréseként a Márk Tamás-díj kitüntetést adományozta Pécs Erdélyi Dániel részére. A díjat pénteken adta át dr. Őri László alpolgármester és dr. Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, kultúráért felelős államtitkár.

Erdélyi Dániel 1988-ban született Pécsett. Iskolai tanulmányait a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolában végezte matematika tagozaton. 2011-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen klasszikus orgona, illetve klasszikus zenekar-kórusvezető, 2013-ban a karmester szakokon szerzett diplomát.

Jelenleg a Magyar Állami Operaház zenei asszisztense és karmestere, a Budapesti Műegyetemi Zenekar karmestere és zenei vezetője, a Központi Református Kórus alapító karnagya, továbbá okleveles kántor a Pécs-kertvárosi Református Gyülekezetben.

Folyamatosan koncertezik országszerte, Horvátországban, Szerbiában, az USA-ban, Angliában.

Szabadidejében a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség játékvezetője.

2011-ben díjat nyert a Fiatal Karvezetők Országos Versenyén Bachelor kategóriában, valamint különdíjat a VI. Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenyén, 2012-ben közönségdíjat kapott a Lantos Rezső Karvezető Versenyen, és ösztöndíjat nyert a dél-koreai Keimyung Egyetem Alapítványtól. 2016-ban a magyar fiatal tehetségek legnagyobb szakmai elismerésében részesült, Junior Prima díj kitüntetéssel ismerték el tehetségét.

Idén májusban az amerikai Forbes magazin a „30 sikeres magyar 30 év alatt" listájára választotta.

Forrás: Pécsi Önkormányzat