A baloldal hangulatkeltése ellenére Pécsett is visszaült a kisdiákok túlnyomó többsége a padokba

2021. április 22. csütörtök 09:27

A baloldal hangulatkeltése ellenére Pécsett is visszaült a kisdiákok túlnyomó többsége a padokba

Mint ismeretes, a kormány döntése értelmében április 19-én részlegesen kinyitottak az általános iskolák, az alsó tagozatos gyerekek visszatérhettek az intézményekbe. A baloldalhoz köthető szervezetek ismét a szülők és a pedagógusok hergelésébe kezdtek, igyekeztek felerősíteni az érthető félelmüket, és az otthonmaradásra biztatták őket. Ennek ellenére Pécsett a tanítás gyakorlatilag minden érintett suliban elindult, a kisdiákok túlnyomó része újra az iskolapadokba ült.

 


Jól halad az oltással Magyarország, az Európai Unióban a népesség arányában csak Máltán oltottak be több embert, de világviszonylatban is az élmezőnyben van hazánk. A rohamosan növekvő védettség miatt lassú, fokozatos enyhítés indult, amelynek részeként április 19-én - a megfelelő óvintézkedések mellett - újraindulhatott a személyes oktatás az általános iskolák alsó tagozataiban.

Abban lényegében nincs nézetkülönbség a pedagógusok körében és a szülők között sem, hogy a kényszerből bevezetett digitális tanítás lényegében nem működik a kisdiákok esetében. Ennek ellenére a baloldallal jó viszonyt ápoló Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a kormánypártisággal szintén nem vádolható Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM) is a sulik kinyitása ellen kampányolt.

A pedagógusokat soron kívül oltották, valamint mostanra a szülők jelentős része is megkapta a vakcinát. Ennek ellenére természetesen érthető, jogos a félelem, és erre jól láthatóan a baloldallal szimpatizáló szervezetek rájátszanak.

Lapunk megkérdezett néhány baranyai szülőt, a természetesen reprezentatívnak nem tekinthető kutatásunk szerint többségük tart a koronavírustól, de általános vélemény, hogy a kisdiákok fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy társaságban legyenek, iskolába járhassanak. Arról nem is beszélve, hogy a dolgozó szülők alig-alig tudták megoldani a gyerekek felügyeletét az otthoni oktatás során.

Érdeklődésünkre a Pécsi Tankerületi Központnál azt közölték, a fenntartásukba tartozó általános iskolák alsós évfolyamaiban a tanulók 79 százaléka jelent meg az intézményekben. A várakozások szerint ez az arány a következő időszakban emelkedni fog.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com