Ulbert József: "Ez nem volt túl elegáns lépés a hallgatókkal szemben"

2013. szeptember 07. szombat 13:23

Ulbert József:

Az átalakulóban lévő felsőoktatási struktúra közepette lényeges, hogy egy-egy felsőoktatási intézmény hány hallgatót tud magához vonzani, mely képzései népszerűek a jelentkezők között. Körképünkben a Pécsi Tudományegyetem fakultásainak néhány vezetőjét kérdeztük. 

A héten megközelítőleg 4700 diák kezdte meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen, közülük 3780-an állami finanszírozású szakokon. Az összességében kevesebb jelentkező ellenére az orvostudományi kar újból jól teljesített a mezőnyben. Prof. Dr. Miseta Attila dékán szerint sincs okuk az elégedetlenségre.

- Minden orvosképző helyen alacsonyabbak lettek a ponthatárok, mint amiket előzetesen vártunk. Mi közel harminccal több diákot vettünk fel államilag támogatott helyekre, mint az elmúlt évben. A pécsi orvoskar egyértelműen pluszban jött ki az államilag támogatott helyek elosztása tekintetében. Összességében a hallgatói létszámot igyekszünk tartani a külföldi diákok képzésével összhangban, így idén egy kicsivel kevesebb külhoni hallgatót vettünk fel, mint tavaly. Elégedett vagyok a mutatókkal, a számok azt mutatják, hogy nem csökkent az érdeklődés a karunk iránt. Több helyet kaptunk, mint korábban, nincs okunk az elégedetlenségre.

Nem örült túlságosan a ponthatárok lejjebb vitelének Ulbert József (képünkön), a közgazdaság-tudományi kar első embere.

- A szakjainkra történő jelentkezések előzetesen meghirdetett ponthatárait a minisztérium menet közben levitte, ami azt jelenti, hogy több lehetőséget adott a legjobb hallgatóknak, hogy államilag finanszírozott helyre kerüljenek be. Mivel ugyanakkor ez menet közben és utólag történt, nem tartom túl elegáns lépésnek azokkal szemben, akik pont azért nem adták be a jelentkezésüket, mert nem érték volna el a korábban meghirdetett, magasabb ponthatárt. Ez nem volt jó ötlet - fogalmazott a vezető.

Ulbert József szerint a költségtérítéses képzés esetében ők is beálltak abba a sorba, amelybe mindenki az országban: azokat a minimális ponthatárokat húzták meg, amiket lehetett. Ezzel együtt a kar folytatja a tavaly megkezdett konszolidációs programját.

- Ez nem lesz újdonság számunkra, a konszolidáció a hosszú távra szóló fenntarthatóságunkat biztosítja. Tavaly nem kaptunk állami finanszírozású helyeket, azzal pedig, hogy idén tizenkét diák tanulhat állami támogatással, nem nagyon vagyunk kisegítve - közölte a közgazdász.

A vártnál alacsonyabb lett a ponthatár a jogi karon is. Az államilag finanszírozott hallgatók esetében 465 pont helyett egy ponttal alacsonyabban húzták meg a képzeletbeli vonalat.

- Mi 107 hallgatót tudtunk felvenni az első körben nappali tagozatra, közülük négyen tanulhatnak állami támogatással. Levelező képzéseinken 76 diák tanulhat, közülük egy jogosult állami támogatásra. Van két olyan hallgatónk is, akik idén másodévesként részesülnek állami apanázsban. Ez nagyon kevés, de a várakozásaink sem voltak magasabbak, hiszen rosszak voltak az előrejelzések - mondta Kecskés László, a fakultás dékánja.

A jogi kar költségvetése sem rózsás, országosan kihelyezett szakképzésekkel igyekszik növelni bevételeit. Szeptembertől angol nyelven indul nemzetközi kereskedelmi jogi képzés.

- Nincs olyan sok idegen nyelvű hallgató nálunk, hogy kalkulálni tudjunk velük, de szeretnénk ezt a területet továbbfejleszteni. Van egy kisebb létszámú kínai hallgatói csoportunk, akik rendszeresen jönnek hozzánk, rájuk számíthatunk. Az újonnan indítandó képzéssel ugyanakkor van egy probléma: csak pár hónapja lett akkreditálva, kevés az idő arra, hogy kellő számú jelentkező jöjjön külföldről. De reményeink szerint sikerül beindítani ezt a képzést is.

Az előzetes várakozásokhoz képest jobb a helyzet a felnőttképzési karon. Nemeskéri Zsolt dékán elmondta, féltek, hogy az andragógia szak állami finanszírozásból való kikerülésével rosszak lesznek a beiskolázási mutatók.

- A tavalyihoz képest a keresztféléves képzést is beleszámítva mindössze 50-80 fővel csökkent a hallgatói létszámunk. A keresztféléves beiskolázásunk nagyon jól sikerült, két tanárszakot is el tudtunk indítani harminc fővel. A hallgatói létszámcsökkenés ugyanakkor bele volt kódolva a rendszerbe, hiszen az andragógiához csak úgy kaphattunk volna állami finanszírozást, ha irreálisan magas - 440 pont körüli - ponthatárt állapítunk meg.

Az intézményvezető szerint kiemelendő, hogy a turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésük (fsz) lett a legnépszerűbb vidéki fsz-képzés: kilencven hallgatót vettek fel nappali és levelező képzésre, a maradék tíz helyet pedig a pótfelvételi során kívánják betölteni.

- A legnagyobb tanulság, hogy bár jól teljesítettünk fsz- és mesterképzés terén, az alapképzésben - az andragógia kiesése miatt is - gyengén teljesítettünk. Ha meg szeretnénk erősíteni a kart, akkor a következőkben főként az alapképzésre kell koncentrálnunk - fogalmazott Nemeskéri.


H. L. B.