PTE: huszonegyedik századi körülmények között a kollégisták

2011. július 29. péntek 17:39

PTE: huszonegyedik századi körülmények között a kollégisták

Nemcsak jelentősen bővül a Pécsi Tudományegyetem kollégiumi férőhelyeinek száma annak köszönhetően, hogy szeptemberre átadásra kerül a kívül-belül felújított Szántó és Jakabhegyi úti Kollégium, de jóval komfortosabbak is lesznek a szobák. Összesen több mint 4200 hallgató részesülhet a 2011-2012-es tanévben kollégiumi ellátásban.

A PTE kollégiumi rendszere a most következő tanévben, a jelentős fejlesztéseket követően újra megközelíti a 2006-2007-es tanév ellátásának mennyiségi szintjét, a komfort és a biztonsági rendszerek szempontjából azonban jóval meghaladja majd az akkori állapotokat. A felújított épületeknél fontos szempont - és egyúttal előírás - volt, hogy csökkentsék a szobánkénti férőhelyeket, tehát növeljék a komfortfokozatot.

Így a Jakabhegyi úti Kollégiumnál az eddigi 4-5 fős szobákat 2-3 fős helyiségek, a Szántó Kollégiumban a korábbi három ágyas szobákat két ágyasak váltják. Míg a felújítás előtt átlagosan 7-8 főre jutott egy fürdő, addig mostantól csak négy-öt kollégistának kell majd beosztani egymás között a zuhanyzó használatát.

NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT:



A Szántó Kollégiumban a szobaegységekhez kapcsolódik továbbá a saját minikonyha rész külön hűtőszekrénnyel. A szobák új bútorokkal lesznek felszerelve, maximálisan kiszolgálva ezzel az itt lakók kényelmét. Minden férőhelyhez külön internet csatlakozási lehetőség készül, így a fiatalok a tanuláshoz és a szórakozáshoz is igénybe tudják venni a világhálót.

Az épületek épületgépészeti, valamint a gyenge- és erősáramú villamos rendszerei úgy készültek, hogy azok kielégítik a gazdaságos, és egyben biztonságos energiafelhasználás lehetőségeit. A jelenleg érvényben lévő, rendkívül szigorú előírásoknak megfelelő tűzvédelmi és menekítési rendszer került a megújult kollégiumokba.

A hallgatók számára jó hír, hogy a komfort és a biztonság jelentős javulása nem jár a kollégiumi díjak drasztikus emelésével, ugyanis a PTE vezetősége és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat között lezajlott egyeztetéseket követően a Szenátus májusban egyhangúan támogatta azt a koncepciót, melynek értelmében nem emelkednek a kollégiumi díjak a következő tanévben.

Bár a kollégiumi jelentkezések a felsőéves hallgatók esetén már lezárultak, az intézménybe frissen felvett gólyáknak még augusztus 10-ig van lehetőségük jelentkezéseiket a PTE-re eljuttatni. Az elsőévesek a kollégiumi jelentkezéshez további információkat, a szükséges űrlapokat, valamint később az eredményeket is megtalálhatják az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat weboldalán, a pecsiehok.hu-n, illetve ugyanitt feltehetik felmerülő kérdéseiket is.

PTE - Fotó: Dittrich Éva/Pécsi Újság.hu