Nyolcmilliárdért tanulnak, legalább ugyanannyit elköltenek Pécsett a külföldi hallgatók

2017. december 28. csütörtök 16:47

Nyolcmilliárdért tanulnak, legalább ugyanannyit elköltenek Pécsett a külföldi hallgatók

Idén száztíz nemzet fiataljai tanulnak a Pécsi Tudományegyetemen, és már négyezer fölé emelkedett a külhoni diákok száma. Évente csaknem nyolcmilliárd forintot fizetnek ki tanulmányaikért, s további milliárdokat költenek el a városban.

Nemcsak az egyetem, hanem Pécs városa is rengeteget profitál a nálunk tanuló külföldi fiatalokból, hiszen a pillanatnyilag a PTE-n jogviszonnyal rendelkező külhoniak száma 4185 fő, ami tavalyhoz képest is jelentős, 450 fős létszámnövekedést jelent. Ráadásul ez az emelkedés ötéves viszonylat több mint másfél ezer - egészen pontosan 1552 - hallgató.

Amint azt az egyetemtől megtudtuk, több mint száz országból érkeznek hozzánk tanulni - ez minden évben 100 és 120 között váltakozik, hiszen számos kisebb küldő állam van, ahonnan nem minden esztendőben érkeznek diákok. Jelenleg 110 nemzet fiataljai tanulnak a pécsi universitason.

Ami a legnépszerűbb karokat és szakokat illeti, fontos tudni, hogy minden fakultás részt vesz az egyetem nemzetköziesítésében, így minden kampuszon vannak nemzetközi hallgatók. A legtöbben az orvostudományi karra járnak, de több százan ismerkednek a tudománnyal a bölcsészettudományi karon (nemzetközi tanulmányok, pszichológia és anglisztika képzéseken), a műszaki és informatikai karon, valamint a gyógyszerészettudomány kar képzésein is. Száz fölött nemzetközi hallgatói létszámmal büszkélkedhet a természettudományi-, a közgazdaságtudományi- és az egészségtudományi fakultás is.

Mint megtudtuk, a hallgatók döntő többsége, mintegy hetven százaléka önköltséges tanulmányokat folytat a pécsi egyetemen, ennek összköltsége évente közel nyolcmilliárd forint. Vannak, akik rövidebb, vannak, akik hosszabb időt töltenek el valamelyik szakon, a rövid ciklusú, féléves képzésektől a teljes idejű, 10-12 féléves programokig. Sőt, a doktori képzéseken is tanulnak külhoniak, ezért a tanulmányokkal eltöltött idő átlaga nehezen állapítható meg.

Az tehát nyilvánvaló, hogy a külföldi hallgatók folyamatosan emelkedő létszáma, az általuk Pécsen és az egyetemen elköltött forintmilliárdok jótékony hatással vannak a város gazdaságára, amiből az ingatlanfejlesztés mellett a kereskedelmi és vendéglátóipari szektor, de a kulturális és idegenforgalmi ágazat is profitál, hiszen a számítások szerint évente több milliárd forintot költenek el a baranyai megyeszékhelyen.

Képünk illusztráció.

H. L. B.