Megújul a PTE botanikus kertje, 180 milliót szánnak rá

2011. április 06. szerda 13:18

Egy pályázat révén megújul a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertje. A projekt összköltsége többmint 180 millió forint volt, amely száz százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás. A rekonstrukció befejezésének várható időpontja: 2011. november harmincadika.

A következő hónapokban felújítják a botanikus kert üvegházait, hogy biztosítható legyen az optimális klimatikus környezet a gyűjtemények számára. A központi ciszterna elkészítésével, és a mintegy 2,5 km hosszúságú öntözőhálózat korszerűsítésével lényegesen csökkenthető az éves vízfelhasználás. A projekt keretében felújítják a holland ágy és a szaporítóanyag tárolására szolgáló helyiséget, és megújul a kerti tó is. Az állatok védelmében denevérodúkat, etetőket és költőodúkat helyeznek ki.

NÉZZE MEG SZERDÁN KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIÁNKAT:

 

Az 1952-ben létrehozott botanikus kert 1989 óta helyi védettségű terület. A 4,5 hektáros kert gyűjteményeiben jelenleg több mint 6000 féle növény található, ebből a szabadföldi gyűjteményekben kb. 4000, az üvegházakban kb. 2000. Az egyedek száma több mint százezer. Az előforduló védett, vagy fokozottan védett fajok száma háromszázötven. A kertben megfigyelt hatvanhat állatfajból hatvan védett.


Kapcsolódó galéria

Megújul a PTE botanikus kertje Megújul a PTE botanikus kertje

Fotó: Kováts Judit