Ismét egyre népszerűbbek a gólyatáborok, amit sokan fesztiválként élnek meg

2017. szeptember 05. kedd 08:56

Ismét egyre népszerűbbek a gólyatáborok, amit sokan fesztiválként élnek meg

Egy néhány évvel ezelőtti botrány sehol az országban nem tett jót a gólyatáboroknak, érezhetően csökkent irántuk az érdeklődés, azonban annak emléke már halványul, és újra többen vesznek részt a programokon. A Pécsi Tudományegyetem karai idén is megszervezték egyik legnagyobb bulijukat.

A PTE tíz karából nyolc külön tábort szervezett, míg az Orvostudományi és a Gyógyszerésztudományi egyben rendezte meg a négynapos programot - tegyük hozzá, nagy sikerrel.

- Egy néhány évvel ezelőtti botrány nem tett jót a gólyatáboroknak, ugyanis az azt követő években kevesen jelentkeztek. Idén azonban ez már egyre inkább elhalványulni látszik, hisz jelentős számú hallgató vett részt gólyatáborban - mondta lapunknak Kiss András, a Természettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Mindazonáltal egyre kevesebben jelentkeznek egyetemre, főiskolára, s ennek következtében a gólyatáborokba is.

- A TTK gólyatáborának egyik szervezőjeként kijelenthetem, hogy a kar programja idén kiemelkedő volt, hiszen míg az előző években a kevés egyetemi jelentkezés miatt a létszám 170-210 között volt, ebben az évben már meghaladtuk a 210-et is, vagyis a gólyáknak majdnem a fele eljött.

A többi karon a jelentkezők száma elég változóan alakult, hiszen volt, ahova kevesebben mentek el, mint tavaly, míg másutt többen jelentkeztek.

Kiss András szerint a fellépők is meghatározzák az érdeklődést, így ők különösen nagy hangsúlyt fektettek erre.

- Idén nálunk a Groovehouse nagy bulit csinált, de a gólyáknak az egyik tehetségkutatóban megismert Ham Ko Ham is nagyon tetszett. Hatalmas koncertet adtak, illetve a mi külön kéréseinket is teljesítették. Mellettük fellépett még a Hősök, és az esti bulikban különböző DJ-k zenéltek.

A csapatépítés jegyében rengeteg vetélkedőt is szerveztek.

A szervezők tapasztalatai alapján a legtöbb gólya ismerkedés, illetve kapcsolatépítés céljából jelentkezik gólyatáborba, meg persze azért is, hogy minél többet megtudjanak az egyetemi életről a felsőbb évesektől.

- Sokakat az új emberek vonzanak, és azért jönnek, hogy megismerkedjenek leendő csoporttársaikkal. Jönnének többen is, azonban van, aki nem engedheti meg magának, dolgozik, vagy éppen nyaral az adott időpontban. Természetes olyan is akad, aki idő előtt hazamegy a táborból, mert nem érzi jól magát. Sokan fesztiválként élik meg, és csak a buli miatt jönnek.

- Minden tábor más és más. Mivel én a TTK-s táborban vagyok érintett, pontosabban szervező, ezért arról tudok többet. Ennek alapján úgy gondolom, hogy idén a diákok nagy többsége egészen biztosan élvezte ezt a pár napot.

Képünk a Sikondán rendezett gólyatáborban készült.

Dittrich Zsófa - Fotó: Kálmándy Ferenc