Folytatódik a PTE kenyai projektje

2009. október 22. csütörtök 19:03

Folytatódik a PTE kenyai projektje
Nemrég Kenyában járt a Pécsi Tudományegyetem képviseletében Dr. Ternák Gábor infektológus professzor, akit elkísért útjára dr. Tarrósy István politológus és Heintz Tamás országgyűlési képviselő, azzal a céllal, hogy bővítsék a kenyai Moi egyetemmel nyáron aláírt megállapodás által rögzített együttműködés kereteit.

A két egyetem közötti kapcsolatfelvétel révén az eddig kevésbé ismert fertőző trópusi betegségek felismerésének, kezelésének és - a későbbiekben - oktatásának megfelelő szakmai hátteret tudnak biztosítani.

- Magyarországon még mindig nem ismerték fel az egzotikus betegségek orvoslásának fontosságát, ellentétben Szlovákiával, ahol a pozsonyi Szt. Erzsébet egyetem koordinálásával jelenleg 22 országban működtetnek ezzel kapcsolatos missziókat. A nyugat-kenyai Eldoret városában - ahol Afrika harmadik, az ország második legnagyobb nyomornegyede található - jelenleg már a harmadik pécsi orvos teljesít szolgálatot szlovák kollégáival közösen - mondta a Pécsi Újság.hu-nak Tarrósy István, megjegyezve, hogy a határokon túl kiváló a magyar-szlovák együttműködés.

A tervek szerint a magyar orvosok háromhavonta váltják egymást, ráadásul az egyetemközi megállapodás értelmében diákcserére is lehetőség nyílik, ezt elsőként a nemrég Kenyába utazott két norvég hallgató jelenléte is jelzi (akik egyébként a pécsi orvosi kar angol programjában vesznek részt).

A távlati célok között szerepel az együttműködés határainak bővítése oly módon, hogy első lépésben létrehoznának egy PTE által koordinált interdiszciplináris Afrika-kutató központot, ahol az orvos- és egészségtudomány mellett számos más tudományág képviselői is hasznos ismeretekkel, új kultúrák megismerésével gazdagodnának a fekete kontinensen végzett szakmai tevékenységük mellett.

Jelenleg tervezés alatt áll a következő szakasz, hiszen a Kenyában szintén látogatást tett Heintz Tamás honatya már egy módosító indítványt is beterjesztett arra vonatkozóan, hogy a magyar állam is vállaljon aktív szerepet ebben a programban - ahogyan azt egyébként a szlovák állam teszi -, ugyanis a projekt csak hosszabb távú állami szerepvállalással lehet működőképes.

Képünkön Dr. Ternák Gábor az egyik főnővérrel beszélget

EQM - Fotó: T. I.