Egészségtudományi campust alakítanak ki a belvárosban a volt megyei könyvtár helyén

2018. február 26. hétfő 08:56

Egészségtudományi campust alakítanak ki a belvárosban a volt megyei könyvtár helyén

Hamarosan teljesen átalakítják, felújítják az évek óta üresen álló egykori Csorba Győző Megyei Könyvtár épületét. Az ingatlan már a Pécsi Tudományegyetem kezelésében áll, az elképzelések szerint a létesítményt teljesen felújítják, hogy a későbbiekben az egészségtudományi kar vegye birtokba oktatási célokra.

Immár évek óta áll üresen és elhagyatottan az Apáca utcáról nyíló, egykor a Csorba Győző Megyei Könyvtárnak otthont adó épületegyüttes. A bibliotéka még az EKF-év idején, 2010-ben költözött át az akkor frissen épület Tudásközpontba, az ingatlan azóta kihasználatlan. A műemlék jellegű épület elég ramaty állapotban van és a graffitizők sem kímélték a falait.

Ennek ellenére van jövője a létesítménynek, hiszen a vonatkozó vagyonkezelési szerződést aláírását követően az épület 2017 júliusában átkerült a Pécsi Tudományegyetem kezelésébe, az universitasnak pedig konkrét hasznosítási elképzelései vannak az ingatlannal kapcsolatban.

Mint ismert, a PTE a Modern Városok Program keretében sok milliárd forintból hajthat végre fejlesztéseket, amelyek gyakorlatilag az összes kart érintik. Az egészségtudományi kar esetében a cél egy belvárosi campus kialakítása, amelyhez az első lépéseket is megtették. Megszépült a Vörösmarty utcai épület, a Szepesy utcai tömbben oktatási és demonstrációs termeket alakítanak ki.

Nem marad ki a sorból az egykori megyei könyvtár létesítménye sem. Kottász Gergely, az egyetem sajtóreferense közölte, a tervek szerint a teljes körű felújítást követően az egészségtudományi fakultás oktatási tevékenységre fogja használni a most a múltjához most még méltatlan állapotban lévő ingatlant.

A kivitelezési munkálatok jelenleg közbeszerzés alatt állnak, a beruházás összköltségét a beérkezett ajánlatok tükrében tudják majd csak megmondani. Azt még egyelőre nem tudni, hogy a projekt mikor kezdődhet el és mikorra fejeződhet be.

 

H. L. B.