Drónokkal, Forma-1-es autókkal domborít a tizenegyedik Pollack Expo

2017. február 22. szerda 17:26

Drónokkal, Forma-1-es autókkal domborít a tizenegyedik Pollack Expo

„Minden évben valami újat, mindig a legújabbat!" - Új szlogennel, új évtizedbe lépett a Pollack Expo! Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a PTE Műszaki és Informatikai Kara a technikai újdonságokat felvonultató szakkiállítást és konferenciát.

A tavalyi, tizedik jubileumuk után ebben az évben a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves évfordulójához kapcsolódnak a rendezvény programjai. Furcsa paradoxon lehet a legfrissebb innovációkkal ünnepelni egy több mint félévezredes eseményt, de joggal mondhatják, hogy az 1367-ben alapított első magyar egyetem a maga korában valóban újdonságnak, tudományos fellegvárnak számított.

A Pollack Expo ezúttal is igyekszik minden építőipari és mérnöki területen mozgó szakember érdeklődését lefedni, ezért a már elvárt építőipari, gépész, villamos és környezetvédelmi szekció előadások mellett számos kísérő rendezvény színesíti a programrészek palettáját. A „Science in Practic 2017" nemzetközi konferencia előadói Európa villamosmérnök-képzésében meghatározó egyetemeinek képviselői, akik az ipari cégeknek végzett kutatásaikat és fejlesztéseiket ismertetik magyar kollégáikkal. Egy másik nemzetközi kísérőprogram a „Hatékony vízellátás nemzetközi workshop", ahol Európa vízgazdálkodásának általános kérdései és kihívásai kerülnek napirendre.

A Pollack Expón ünnepli fennállásának 20 éves jubileumát a Baranya Megyei Mérnöki Kamara. Ebből az alkalomból Építési Fórumot szerveznek a tervezők és építési műszaki ellenőrök részére az építőipar jogszabályi változásairól.

A plenáris ülés alkalmával ismét sor kerül a Breuer Marcell díj átadására, amelyet Pécs város érdekében végzett kiemelkedő műszaki tevékenységéért ad át Páva Zsolt polgármester úr a díjazottnak. A plenáris előadássorozat fő témája a technika és az informatika fejlődésének hatásait elemzi a műszaki, gazdasági és társadalmi élet vonatkozásában. Ezen felül az előadók a „Cyberlearning" és a „zLense technológia" világába is bepillantást engednek.

Nem szűnik az érdeklődés a „levegő sztárjai", azaz a drónok iránt. Ezúttal a drónok felhasználási területeiről és technikai képességeiről kaphatunk információkat a „Drón workshop" keretében, és a jelenlévőknek lehetősége lesz különböző típusú drónok kipróbálására is. Bizonyára sokan kilátogatnak az első Gépész Forma-1 Futamra a Pécsi Expo Center belső parkolójába, ahol emberi erővel hajtott csővázas autók mérkőznek meg egymással. A gépészmérnök hallgatók által készített járművek - akárcsak az igazi Forma-1-ben - szponzori segítséggel készültek.

A február 23-24-én a Pécsi Expo Centerben megrendezésre kerülő Pollack Expo továbbra is ingyenesen várja a műszaki érdeklődésű közönséget. A kiállítás és a szekció előadások részletes programja a www.pollackexpo.hu oldalról letölthető.

Forrás: PTE - Fotó. Dittrich Éva (archív)