Diákok látogatták meg a PTE szövetnyomtató laboratóriumát

2022. október 20. csütörtök 13:35

Diákok látogatták meg a PTE szövetnyomtató laboratóriumát

Pályaorientációs nap keretében tett látogatást a patacsi Kovács Béla Általános Iskola mintegy 30 negyedik osztályos tanulója PTE Gyógyszerésztudományi Karának szövetnyomtató laboratóriumában, ahol többek között sejteket vizsgálhattak mikroszkóp alatt, megismerhették a laboratórium berendezéseit, és egy egyszerű kísérletben is részt vehettek. A látottak által
elbűvölt tanulók egy részéből talán a kutatók jövőbeli nemzedéke válik.

 

Meglehetősen nehéz lenne rangsorolni, hogy mi nyűgözte le jobban az október 12-én a
Szentágothai János Kutatóközpont Wnt Jelátviteli és Biotechnológiai Kutatócsoportjának
szövetnyomtató laboratóriumába látogató diákokat: a mínusz 190 Celsius-fokos folyékony nitrogén; a mikroszkóp alatt tanulmányozható sejttenyészetek; a különféle inkubátorok és bioreaktorok, avagy az egész intézmény légköre.

A lelkes negyedik osztályosok egymással vetélkedve sorolták fel kérdésünkre a laboratóriumban tapasztalt csodákat, és könnyen lehet, hogy az élmény többük jövőjére is hatással lehet.


A Kovács Béla Általános Iskola diákjai már másodszor jártak „sejtnézőben" a szövetnyomtató laboratóriumban, és ami tavaly egyfajta vészmegoldásként indult, az mára hagyománnyá vált.

„2021-ben egy utolsó pillanatban lemondott program miatt jöttek hozzánk a diákok szülői közbenjárásra, ám mind a gyerekeknek, mind nekünk akkora élményt jelentett ez a látogatás, hogy mindenképpen meg szerettük volna ismételni" - mesél a kezdetekről Bóvári-Biri Judit, a Gyógyszerészi Biotechnológiai Intézet tanársegéde és a Wnt Jelátviteli és Biotechnológiai Kutatócsoport munkatársa.

Bár a negyedik osztályos korcsoport elsőre kicsit fiatalnak tűnhet egy olyan laborlátogatásra, amelyre inkább a pályaválasztáson gondolkodó középiskolásokat vagy akár egyetemistákat képzelnénk, a tízévesek sok szempontból ideális résztvevőknek számítanak.


„Már érdeklődnek a világ dolgai iránt, és még sokkal nyitottabbak, mint az idősebb
korosztályok tagjai, akik már orientálódnak valamilyen irányba, és sokkal koncentráltabb a figyelmük. Ők mindent észrevesznek, és mernek kérdezni, mégpedig nagyon okos és inspiráló kérdéseket tesznek fel" - fogalmazott a tanársegéd.

A gyerekek pedig valóban nem voltak híján a lényegre törő, okos kérdéseknek, miközben sejttenyészeteket tanulmányozhattak mikroszkóp alatt, megnézhették a folyékony nitrogénes tárolókat, szemrevételezhették az inkubátorokat és bioreaktorokat, valamint szemléletes bevezetést kaptak a sejtek működésének alapjairól.

Forrás: PTE - Fotó: PTE/Csortos Szabolcs