Biotechnológiai fellegvárrá válhat a Pécsi Tudományegyetem

2011. június 01. szerda 13:24

Biotechnológiai fellegvárrá válhat a Pécsi Tudományegyetem

A régióban egyedülálló biotechnológiai kutatóközpont jöhet létre a Pécsi Tudomány-egyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem együttműködésében. Az összességében majdnem két millió eurós uniós támogatásból megvalósuló, határon átívelő fejlesztésekről szerdán délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a PTE Általános Orvostudományi Karán,melyen részt vett Miseta Attila a PTE ÁOK dékánja és Páva Zsolt polgármester is. A pályázat révén az intézményekben a legkorszerűbb biotechnológiai kutatásokra nyílik majd mód, többek között a rákkutatás és a rege-neratív medicina területén, nem beszélve a beruházások kiemelkedő gazdaságélénkítő hatásáról.

Komoly pályázati sikereket értek el a pécsi és az eszéki egyetem orvoskarainak munkatár-sai, amelyeknek köszönhetően a tágabb régióban is egyedülálló kutatási és oktatási központ jöhet létre még az idei évben. A mind a két országban újdonságnak számító fejlesztések révén a két egyetemen a legkorszerűbb biotechnológiai kutatások folyhatnak majd, legyen szó akár rákkutatásról, akár regeneratív medicináról. Ráadásul a két várost a tudományos és technológiai potenciálja várhatóan a biotechnológiai ipar befektetői számára is vonzó célponttá teszi. A négy, egymással szorosan összefüggő pályázat eredményeit és várható hatásukat sajtótájékoztatón mutatták be a projektek szakmai vezetői, Németh Péter és Ines Drenjancevic, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Ljiljana Pancirov horvát főkonzul, valamint a pécsi és az eszéki egyetem képviselői jelenlétében.

NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT:


Az állatkísérletek fontos szerepet játszanak a modern orvostudomány fejlődésében, komolyan vehető kísérletekhez elengedhetetlen ez a komponens. Az állatokat azonban megfelelő körülmények között kell tartani több szempontból is: egyrészt világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél jobb, minél humánusabb életkörülményeket biztosítsanak számukra, másrészt olyan különleges tisztaságú létesítményekre van szükség, amelyek révén kórokozóktól mentes környezetben hajthatóak végre a kísérletek, hiszen csak így lehetnek biztosak abban, hogy az eredmény külső behatásoktól mentesen született.

Ezeknek az elvárásoknak maximálisan megfelel a pályázatok első fázisában felépülő pécsi állatház, amelyben kis méretű rágcsálók, elsősorban fehér egerek kapnak majd helyet. A kórokozómentes létesítmények önmagukban is meglehetősen ritkák, ám a Pécsi Tudomány-egyetemen épülő állatház ennél is magasabb elvárásoknak felel majd meg, miután alkalmas transzgenikus állatok létrehozására is, így az épület nemcsak Magyarországon, hanem a tágabb régióban is egyedülálló lesz, ideális helyszínként szolgálva mind a rákkutatás, mind a regeneratív medicina, mind a gyógyszerkísérletek számára.

NÉZZE MEG A PTE VIDEÓJÁT:





A pályázat keretében a laboratóriumi eszközparkok fejlesztésére is lehetőség nyílik, valamint a két egyetem közötti együttműködést is szorosabbra lehet fűzni a biotechnológiai oktatás-fejlesztés terén, amely révén magasan képzett szakemberek biztosíthatják majd a fejleszté-sekhez és kutatásokhoz nélkülözhetetlen humán erőforrást. Az említett fejlesztésekre és beruházásokra fordítható összeg majdnem 2 millió euró, tehát mintegy fél milliárd forintot költhet majd a pécsi és az eszéki egyetem a projektek megvalósítására - ebből mintegy egymillió euró jut a Pécsi Tudományegyetem számára.



Forrás: PTE - Fotó: Ditrich Éva