A román ex-kormányfő díszdoktorrá avatását kezdeményezi az orvoskari dékán

2012. szeptember 03. hétfő 18:15

A román ex-kormányfő díszdoktorrá avatását kezdeményezi az orvoskari dékán

A Pécsi Tudományegyetem orvostudományi karának dékánja honoris causa doktorrá avatná Mihai Răzvan Ungureanu volt román miniszterelnököt a romániai magyar kisebbség számára elérhető orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzés anyanyelvi oktatásának biztosítása érdekében kifejtett erőfeszítéseiért. Ungureanu - egyebek mellett - éppen a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar nyelvű karának megalapításába bukott bele.

Egyelőre még nem dőlt el, hogy Mihai Răzvan Ungureanu volt román kormányfő személyében újabb taggal bővül-e a Pécsi Tudományegyetem honoris causa doktorainak névsora, bár Miseta Attila professzor szeretné, ha így történne. A pécsi universitas orvostudományii karának dékánja a Pécsi Újság.hu megkeresésére azonban elmondta, az ex-miniszterelnök díszdoktorrá való felterjesztését indítványozza.

- A volt kormányfő sokat tett a magyar nyelvű oktatás megmaradásáért azokon a területeken, ahol magyar kisebbség él. Atavisztikus és ostoba ellenségeskedések ellenére Ungureanu miniszterelnök - az RMDSZ-szel együtt - úgy döntött, hogy támogatja a magyar nyelvű orvosképzést Aki ezért még kockázatot is vállal, megérdemli, hogy díszdoktoraink közé kerüljön - fogalmazott a dékán.

Az ötlet egyébként nem légből kapott, a professzor más szakemberekkel, a PTE rektorával, a szegedi és a debreceni egyetem, valamint a SOTE orvostudományi karának dékánjával közösen megfogalmazott levelükben fordultak - még májusban - Ungureanuhoz, amelyben köszönetüket fejezték ki a magyar nyelvű romániai orvosképzés támogatásáért és fennmaradásáért.

Ugyanakkor a volt kormányfőhöz címzett levél sorsa jól példázza a jelenlegi romániai viszonyokat.

- Először a román parlamenthez címeztük és küldtük el a levelet, de a román posta „címzett ismeretlen" szignóval küldte vissza. Ez már önmagában is elég érdekes mozzanat volt. Másodjára Ungureanu pártirodájához küldtük el a dokumentumot, ám akkor sem jutott el a címzetthez - sőt, az a küldemény már hozzánk sem érkezett vissza. Végül egy magánszemély juttatta el azt Ungureanuhoz - emlékezett a román posta nem éppen XXI. századi állapotokat idéző eljárására a professzor, aki szerint éppen ez az attitűd az, ami miatt esetleg hátrány is érheti a díszdoktori cím miatt az idén tavasszal mindössze pár hónapig hatalmon lévő ex-kormányfőt.

- Nem szeretnék Ungureanunak ártani, hiszen ismeretlenül is szimpatizálok vele. Civilizált politikusnak tartom, sok hozzá hasonló formátumú személyiségre lenne szükség Romániában, Magyarországon és Európában is. A felkérést a díszdoktori címre mindenesetre hétfőn délután elektronikus úton elküldtük Bukarestbe, most válaszát várjuk, elfogadja, elfogadhatja-e.

Képünk egy korábbi díszdoktor-avató ünnepségen készült.


H. L. B. - Fotó: Kováts Judit