3D nyomtatással készítettek vérzést imitáló bőrt a Pécsi Tudományegyetem kutatói

2017. szeptember 05. kedd 16:08

3D nyomtatással készítettek vérzést imitáló bőrt a Pécsi Tudományegyetem kutatói

Az új eljárással készült „vérző" bőrök szerdán debütálnak élesben a VIII. Európai Trauma Tanfolyamon, Pécsett.

A Dr. Nyitrai Miklós által vezetett PTE 3D Projekt és a Szimulációs Oktatási Központ (MediSkillsLab) közös kutatócsoportja évek óta foglalkozik egészségügyi szimulátorok fejlesztésével.

Számos demonstrációs eszközt és manuális készséget oktató modellt készített már az interdiszciplináris csapat. Agykamra modellek, műcsontok, sebvarró párnák után idén szeptemberben a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszékével együttműködésben gégemetszés (conicotomiás) szimulátorokhoz készítettek cserélhető, vérzést imitáló bőröket, valamint új gégemodelleket.


A gyártási folyamat során innovatív 3D nyomtatási technológiát alkalmaztak - részben a bőr öntőformák, részben a kész gégemodellek előállítása során-, így a magasabb valósághűség mellett jelentős költségcsökkentést értek el a fejlesztők. Összehasonlítva a piacon kapható modellekkel, a szimulátorok tapintata sokkal jobban hasonlít a valódi bőrre, valamint a "vérzés" mennyisége is jobban szabályozhatóvá vált. Köszönhetően a 3D nyomtatási technológiáknak, az egyedi igények szerinti modellek is gyorsan és költséghatékonyan készíthetők el.

Forrás: PTE