Újabb áldozatokat szedett a járvány, emelkedett a fertőzöttek száma

2020. szeptember 09. szerda 08:51

Újabb áldozatokat szedett a járvány, emelkedett a fertőzöttek száma

Elhunyt két idős, krónikus beteg, és újabb 411 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán. 

 

A kormányzati portálon azt írták: 9715-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 628-ra emelkedett. 3984-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5103.

Az aktív fertőzöttek 44 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.

Kórházban 221 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 23 461-en vannak, a mintavételek száma 495 481.

Kiemelték: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

Azt írták: a vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében mindenkitől azt kérik, továbbra is kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet, a maszkot viseljék az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. "Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését" - fogalmaztak.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (4260) és Pest megyében (1404) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (575), Komárom-Esztergom (389), Hajdú-Bihar (347) és Zala megye (345). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (53).

Baranyában egy új fertőzöttet azonosítottak, a számuk a járvány kezdete óta 182.

MTI