Több mint nyolcmillióra büntették Mellár Tamás frakciótársát

2021. március 12. péntek 18:16

Több mint nyolcmillióra büntették Mellár Tamás frakciótársát

Négyhavi tiszteletdíjának megfelelő összeggel, több mint 8,2 millió forinttal csökkentette Tordai Bence (Párbeszéd) fizetését Kövér László házelnök egy fegyelmi vétség miatt - közölte az Országgyűlés sajtóirodája pénteken az MTI-vel. 

 

 

Az Országgyűlés elnökének döntése szerint Tordai Bencétől azért vonják meg négyhavi tiszteletdíját, mert az Országgyűlés március 1-jei ülésnapján, az azonnali kérdések órájában telefonjával felvételt készítve az ülésterem hátsó sorai felé induló Varga Mihály pénzügyminiszter után sietett, majd akadályozta, amikor a miniszter vissza akart térni üléshelyére.

Tordai Bence az azonnali kérdések után az ülésteremből távozó Varga Mihályt - az ülést vezető elnök kifejezett felszólítása ellenére - a folyosóra is követte, folytatva a zavaró magatartást - olvasható a dokumentumban.

Kövér László indoklása szerint Tordai Bence célzatosan hátráltatta az Országgyűlés ülésének egyik résztvevőjét az ülésteremben történő szabad mozgásában. Ebben az esetben a házelnök elrendelheti az országgyűlési képviselő kitiltását, illetve tiszteletdíjának csökkentését.

A döntés szerint a büntetés mértékét befolyásolta, hogy Tordai Bence az Országgyűlés jegyzője, akinek a házszabályi rendelkezések tiszteletben tartásán túl egyben azok betartatása és az Országgyűlés tekintélyének megóvása is törvényi kötelezettsége lenne.

Az ellenzéki képviselő emellett az Országgyűlés jelenlegi ciklusában már negyedik alkalommal sértette meg a házszabályi rendelkezéseket.

Tordai Bence a házelnöki döntés írásbeli közlését követő nyolc napon belül kérheti a mentelmi bizottságtól a döntés hatályon kívül helyezését.

MTI - Fotó: MTI/Balogh Zoltán