Szili Katalin is átveheti a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron-díját

2023. február 07. kedd 17:30

Szili Katalin is átveheti a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron-díját

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár veheti át idén a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron-díját - közölte a szervezet. 

 

 

Az autonómia szolgálatáért járó díjat évente kiosztják. Egyik idei várományosa Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, aki 2013-ban az elsők között állt ki a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) polgári kezdeményezése mellett - emlékeztet az MTI-nek küldött közleményében a szervezet.

"A közmédiában megszámlálhatatlan esetben szólalt meg a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezésünk mellett, és miniszterelnöki megbízottként a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvéseinek szószólója lett" - hangsúlyozzák.

Az SZNT szerint Szili Katalin érdeme, az ő diplomáciai érzékét és kitartását dicséri, hogy 2018-ban az akkori három erdélyi magyar párt között megállapodás jött létre, amely a közös cselekvés részévé tette a szervezet autonómiastatútumának öt alapvető célkitűzését.

A díj másik várományosa, Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár a közlemény szerint húsz éve segíti tanácsaival, javaslataival az SZNT munkáját, és ezek a javaslatok, tanácsok elmélyült tudáson alapuló elméleti ismeretektől mozgalmi ötletekig terjednek.

"Kivette részét az európai polgári kezdeményezés megtervezéséből, az Európa Bizottság elé terjesztett javaslatban szövegrészek, szakkifejezések, érvek épülnek az ő elgondolásaira" - áll a közleményben, amely szerint a kolozsvári politológus társadalomelméleti munkássága, tanulmányai, egyetemi oktatói hivatása is megérdemli a kiemelt elismerést.

A Gábor Áron-díjat március 10-én, a Székely Szabadság Napján adják át Marosvásárhelyen.

MTI