Segítünk, mire figyeljen, ha igazi csokimikulást vásárolna
2015. december 05. szombat 11:49

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemrég arra volt kíváncsi, hogy valóban kakaóvajat használtak-e csokoládé mikulásokhoz, és megfelel-e az előírásoknak a silányabb minőségű növényi zsírok aránya. Az eredmények nagyon jók lettek - olvasható a hirado.hu hírportálon.
A vizsgálat nyomán Kerti Katalin, a Corvinus Egyetem zsírlaborjában segített eligazodni a fogalmak kavalkádjában az M1 Kosár című magazinjában: kakaóvaj, kakaóbab, növényi zsírok, bevonómassza. Alapvetően a csokoládék esetében az első és legfontosabb kiindulási pont, hogy azt nézzük, hogy mennyi része készült kakaóból. A legdrágább a csokoládéban, az mindig a kakóbab és annak a származéka a kakaóvaj - magyarázta a szakember.
Abban biztosak lehetünk, hogy amire csokoládé feliratot írnak, abban tejcsokoládé esetében legalább 25 százalék kakaószárazanyagot kell találnunk, aztán e mellé 14 százaléknyi tejszárazanyagot is kell párosítani.
Nem feltétlenül a legnagyobb a legjobb is, mivel sok esetben ilyen csokiknál az úgynevezett bevonómasszát alkalmaznak, amely nem tartalmaz kellő mennyiségű kakaószárazanyagot.
A teljes cikk és a műsor ide kattintva érhető el.
Forrás: hirado.hu - Fotó: MTI
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Tragédiával indul a hét: gázolt a...
- Mi lesz veled, uránvárosi piac? A...
- Félmilliárd forintra pályázhatnak az...
- Valóság lehet az álom: egy új klinika...
- A Baranyában fészkelő fekete...
- Leáll a tévé, a telefon és az...
- Biciklivel szállítják házhoz a helyi...
- Még mindig él a pécsi vásár mítosza,...
- Egyre melegebbre fordul, 33 fok is...
- Már fél éve hiába keresnek egy...