Pert indítanak a Pesti úti idősotthon ellen

2020. június 08. hétfő 10:20

Pert indítanak a Pesti úti idősotthon ellen

Pert indítanak a Pesti úti idősotthon ellen az egyik elhunyt lakó hozzátartozói. A családtagok szerint az otthonban nem volt orvos, még az alapvető higiéniai feltételeket sem tudták biztosítani. Karácsony Gergely korábban többször is azt mondta, hogy mindent az előírások szerint csináltak. Az idősotthonban már 49-re nőtt a koronavírus miatt elhunytak száma.

 

 

Orvosi ellátás hiányában nem véletlen, hogy a Pesti úti idősek otthona vált a járvány egyik gócpontjává. Müller Cecília országos tiszti főorvos is elmondta, hogy szerinte legalább egy hétig nem volt orvos az intézményben, miközben jogszabály szerint 200 fő felett állandó orvosi felügyeletet kell biztosítani az intézményekben.

A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja jelenleg is az ügyet, keresve a felelősöket, hiszen felmerült a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés.


A Büntető Törvénykönyv kommentárja szerint ha meghal valaki a gondozási kötelezettség elmulasztása miatt akkor akár gondatlan emberölés miatt is megindulhat az eljárás - fejtette ki Futó Barnabás ügyvéd az M1 Ma este című műsorában. A gondatlanságból elkövetett emberölés 1-5 évig terjedő büntetést von maga után - tette hozzá.

Jelenleg a vizsgálat folyamatban van. Két lehetőségük van a hozzátartozóknak. Külön polgári perben megindítani a kártérítései eljárást, hiszen ezek a személyek majdnem a teljes nyugdíjukat havonta befizették a nem létező ellátás miatt, vagy a büntetőeljárás során - mivel sértettként fogják kihallgatni a hozzátartozókat-, előterjeszteni a jogi igényt - mondta Futó.

Forrás: hirado.hu - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt