Orbán Viktor: veszélyben a biztonságunk, a világháború veszélye nem irodalmi túlzás

2023. április 01. szombat 07:59

Frissítve: 2023. március 31. péntek 08:15

Orbán Viktor: veszélyben a biztonságunk, a világháború veszélye nem irodalmi túlzás

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

 

.- Nem kétséges, hogy a háború egyre véresebb és brutálisabb, de nem látom, hogy a béke mellé álló európai vezetők száma növekedne - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint ettől függetlenül az európai emberek elindultak a tűzszünet és a béke irányába, azonban a vezetőket ez még nem érte el. A nyugati vezetők egyre brutálisabb eszközöket bocsátanak az ukránok rendelkezésére. Ma már az a kérdés, hogy tank vagy vadászrepülő legyen és közel vagyunk ahhoz, hogy a békefenntartók küldése is komolyan felmerüljön - tette hozzá

Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország a háború miatt veszélyben van és úgy fogalmazott, hogy a világháború veszélye egyáltalán nem túlzás.

Miután a háború a szomszédunkban van ezért a háború aggasztó és veszélyes. Veszélyben a biztonságunk - emelte ki.

A Nyugat egyre modernebb eszközöket bocsát az ukránok rendelkezésére. Így amikor európai és amerikai vezetők azt mondják, hogy megérkezhetünk a harmadik világháborúba, irodalmi túlzásnak tűnhet, de reális veszélyt jelent - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, van jelentősége, hogy melyik ország, miként vélekedik a konfliktus megoldásáról, mivel a világon mindenki érzi, hogy ez világháborúvá terebélyesedhet és messzi országokat is elérhet.

A nyugatiak azért érzik, hogy Ukrajnát kell támogatni, mert ez a helyes dolog. A világ azonban azt mondja, hogy nem. Értjük, hogy van egy saját szempontjuk, de nekünk is van.

- Élni akarunk, enni akarunk. A Nyugatnak is el kell fogadnia, hogy ez egy ugyanolyan erős morális álláspont - fogalmazott a kormányfő.

A világ ma a magyar állásponton van. Európában kisebbségben vagyunk, a világ azonban a többségében mi véleményünket osztja - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint mindennaposak a direkt és indirekt nyomások, illetve zsarolások, hogy Magyarországot belenyomják a háborúba. Ezzel kapcsolatban azonban nem lehet megkerülni a magyar parlamentet. Ezért van jelentősége annak, hogy az Országgyűlés határozatot fogad el, hogy Magyarország kitart a béke mellett, és tűzszünetet követel.

A magyar álláspont nem arról szól, hogy van egy javaslatunk, hogyan vezessék a béketárgyalásokat, hanem a tűzszünetről. Odáig kell eljuttatni a feleket, hogy ne haljon meg több ember. Ezt követően lesz idejük a békefeltételeken gondolkodni. A békekötéshez az első mérföldkő a tűzszünet.

„Ha van tűzszünet, akkor bármi megtörténhet. Tehát az áttörést a tűzszünet jelenti" - húzta alá.A békepáti határozati javaslatról szavaz pénteken az országgyűlés, amelyet a baloldal kifogásol. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a háborúval kapcsolatban kormánypártok pozíciója világos. Hozzátette: a baloldal álláspontja is világos, ők háborúpártiak.

Mint a kormányfő mondta, egy jó alkalmat adtak a kormánypártok a baloldalnak, hogy csatlakozhassanak „arcvesztés nélkül" a békepárti táborhoz, azonban egyelőre nem látta ennek jeleit. Hozzátette: „meglátjuk ma, hogy szavaznak".

Több vezetői nyilatkozat elhangzott az uniós tagállamok között, amely szerint kimerülőben van Ukrajna támogatása.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, munkája nagy részét az teszi ki, hogy megfigyeli a háborús fejleményeket, és kollégáinak háborúhoz való álláspontjának alakulását. A miniszterelnök úgy gondolja, hogy az amerikaiak saját érdekeiket nézve álltak bele ebbe a háborúban. Más országok is sodródtak velük a háborúba, tipikusan ilyenek voltak a németek, akik ki akartak maradni belőle, viszont, „mindig tovább lökték őket".

A miniszterelnök úgy fogalmazott: az uniós országok többsége nem képviselt háborúpárti álláspontot, most mégis ezt teszi.

A háborúpártiak veszélybe sodorták az egész Európai Uniót - jelentette ki Orbánv Viktor.

A kormányfő kifejtette, az uniónak a békét kell szolgálnia, ezért jött létre, viszont az figyelhető meg, hogy jelenleg az unió egy háborúpárti intézménnyé vált.

Mint mondta, azt láthatjuk, hogy az unió léte megkérdőjeleződött, mivel feladta azt a két célt, amiért létrejött.

 

MTI