Orbán is irányíthatná a polgári hírszerzést

2012. június 22. péntek 16:48

Nemcsak miniszter, hanem a miniszterelnök is irányíthatná a jövőben a polgári hírszerzési tevékenység ellátásáért felelős Információs Hivatalt, ha a parlament elfogadja a fideszes Kocsis Máté erre vonatkozó, pénteken benyújtott törvénymódosító javaslatát.

A kormánypárti politikus indítványa szerint ha a kabinet a miniszterelnökön keresztül irányítja az Információs Hivatalt, akkor a kormányfő a vezetéssel összefüggő bizonyos hatásköröket átruházhatna a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, aki jelenleg Lázár János.

Kocsis Máté javasolja azt is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok által közzéteendő adatok körét az egyes minisztériumok helyett a kormány - a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság véleményének kikérésével - rendeletben állapítsa meg. A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon léphet hatályba.

Lázár János május végén - akkor még mint a Fidesz-frakció leköszönő vezetője - az MTI-nek adott interjúban beszélt arról, hogy "a fokozódó külpolitikai aktivitás támogatására" célszerű lenne, ha a jelenleg a Külügyminisztériumhoz tartozó Információs Hivatalnak - amely elsődlegesen a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével foglalkozik - a felügyelete a Miniszterelnökséghez kerülne.

A szervezeti átalakulásra utal az is, hogy a Miniszterelnökség költségvetési fejezetében szerepel az Információs Hivatal 7,5 milliárd forintos büdzséje.


(mti)